Videospeler inladen...

20 doden bij crash historisch vliegtuig in de Alpen in Zwitserland

In Zwitserland is een historisch vliegtuig gecrasht in de Alpen. Dat meldt de politie van het kanton Graubuenden. Alle 20 mensen aan boord zijn om het leven gekomen.

De crash heeft gisteren rond 17 uur plaatsgevonden op de berg Piz Segnas in de Alpen in Zwitserland, dit op een hoogte van zowat 2.540 meter. Het toestel was op een terugvlucht uit Locarno richting Dübendorf na een tweedaagse uitstap in Ticino.

Het vliegtuig was een Ju-52, een toestel uit de jaren 30 dat een firma uit Düsseldorf gebruikte voor zogenoemde belevingsvluchten.

Aanvankelijk was het onzeker of en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, maar op een persconferentie heeft de politie van Graubuenden vanmiddag bekendgemaakt dat alle 20 inzittenden om het leven zijn gekomen.

Het gaat om 11 mannen en 9 vrouwen tussen 42 en 84 jaar onder wie 7 koppels uit de kantons Zürich, Thurgau, Luzern, Schwyg, Zug en Vaud en een echtpaar met zijn zoon uit Oostenrijk.

"De Ju-52 is een transportvliegtuig uit de jaren 30", zegt voorzitter Koen Crombez van de Diest Aero Club in "De ochtend" op Radio 1. "Het is gebouwd door de firma Junckers, een Duitse pionier en constructeur. Het is een driemotorig toestel met een lage vleugel en een vast landingsgestel."

"Er zijn enkele duizenden van gemaakt, aanvankelijk als passagierstoestel, later voor troepentransport en logistiek voor het Duitse leger. Tijdens WO II is het enorm veel ingezet, maar zijn er ook veel van neergeschoten. Het waren trage vliegtuigen die geen kans maakten tegen de gevechtsvliegtuigen van de jaren 40."

Een voorbeeld van een type JU-52.

Meest gelezen