AFP or licensors

Ruim 100 studenten gewond bij betoging in Bangladesh, overheid legt internet lam

In de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, zijn zo'n 115 studenten gewond geraakt toen ze tijdens een manifestatie slaags geraakten met de politie. Dat melden diverse getuigen aan internationale media. In het land is het mobiele internet lamgelegd om de acties van de jongeren te verstoren.

Al meer dan een week manifesteren tienduizenden jongeren in de hoofdstad Dhaka tegen de onveiligheid op de weg. Vooral jonge voetgangers en fietsers zijn daarvan het slachtoffer. Vorige week zijn opnieuw twee studenten doodgereden door een bus die te snel reed en dat was de directe aanleiding voor het protest.

Sindsdien blokkeren ze massaal grote delen van de hoofdstad en controleren ze de documenten van voertuigen en de rijbewijzen van chauffeurs. Wie niet in orde is, moet zijn voertuig achterlaten en zo moest ook een minister te voet naar zijn kantoor gaan.

Op een paar uitzonderingen na verlopen die acties vrij vreedzaam, maar gisteren heeft de politie volgens getuigen traangas en rubberkogels ingezet tegen de jongeren. Ook werden die aangevallen door andere groepen jongeren en wellicht gaat het om leden van de jongerenafdeling van de regerende Awami-partij. Daarbij zouden 115 gewonden zijn gevallen. .

Vandaag heeft de overheid het mobiele internet in het land lamgelegd om de organisatie van de jonge manifestanten te bemoeilijken. Die coördineren hun acties vaak via sociale media.

Wat gebeurt daar eigenlijk?

Het protest is vorige zondag uitgebroken nadat twee jongeren waren doodgereden door een bus. Dat is niet uitzonderlijk in Dhaka, maar het ongeluk was de druppel die voor veel inwoners de emmer deed overlopen.

Het verkeer in Dhaka -waar tien miljoen mensen wonen- is erg chaotisch en er vallen dagelijks doden. Er zijn daar veel illegale transportbedrijven actief die in scherpe onderlinge concurrentie hun laars lappen aan veiligsvoorschriften, technische keuring of chauffeurs zonder rijbewijs of opleiding in dienst hebben.

De jonge manifestanten en ook veel van hun ouders zijn dat beu en dat verklaart dat ze het verkeer in een groot deel van de hoofdstad konden lamleggen. De regering stond dan ook zwaar onder druk van de transportbedrijven, zeker nadat enkele bussen en vrachtwagens in brand waren gestoken.

Bangladesh is een democratie en de regerende Awami Liga van premier sjeik Hasina Wajed Rahman kan niet zo maar geweld inzetten tegen betogers met het oog op de volgende verkiezingen. Aan de andere kant zijn veel bedrijven en fabrieken boos omdat grote delen van Dhaka lamliggen en moeilijk bereikbaar zijn. Aan dat protest hangt in het arme land dan ook een economisch prijskaartje.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen