Videospeler inladen...

Portugal krijgt bosbranden niet onder controle terwijl heel Iberië onder extreme hitte kreunt

In Portugal bestrijdt de brandweer tientallen bosbranden, vooral rond Monchique in de Algarve. Intussen blijft extreme hitte het Iberisch Schiereiland teisteren met temperaturen tot 47 graden Celsius. In en rond Monchique werd gisteravond iedereen geëvacueerd. Het vuur wakkerde snel aan door de wind, zegt Freya Missoorten, die er een bed & breakfast uitbaat. 

Ruim 700 brandweerlui en 12 blusvliegtuigen en -helikopters zijn opnieuw in de weer om her en der in Portugal bosbranden te bestrijden. Vooral rond Monchique in de Algarve, in het zuiden van het land, is het vuur hardnekkig. Volgens VRT-journalist André Vermeulen zijn daar al 6 dorpen ontruimd. 

Gisteravond was het de beurt aan Monchique zelf. "Rond vijf uur stond ik met mijn man nog te kijken op het terras naar de brand", zegt Freya Missoorten, die al een tiental jaar in Portugal woont. "Een uurtje later stak er een felle wind op en in nog geen 10 minuten later was de brand in de vallei. Toen werd het te gevaarlijk voor ons. Onze gasten hebben een veilig onderkomen gevonden, wij hebben de honden in de auto gestoken en nu zijn we gewoon aan het wachten om te gaan kijken of er nog iets rechtstaat van ons huis."

Rond Monchique is al meer dan 1.000 hectare bos in vlammen opgegaan, goed voor 1.200 voetbalvelden. Ter ondersteuning hebben de autoriteiten 130 soldaten naar de getroffen regio gestuurd.

Hitterecords

Intussen blijft heel het Iberisch Schiereiland onder extreme temperaturen kreunen. In Portugal loopt het kwik op sommige plekken op tot boven de 47 graden Celsius. Op 26 plaatsen zijn hitterecords gesneuveld, onder meer in de hoofdstad Lissabon. Daar steeg het kwik gisteren tot 44 graden Celsius.

Ook in Spanje is het bijzonder warm. Daar ontstond gisteren een bosbrand in San Vicente de Alcantara, nabij de grens met Portugal, maar dat vuur is intussen gedoofd. Het risico op nieuwe bosbranden in de hele zuidelijke regio blijft wel groot.

Estremoz

"Afgelopen nacht was het heel moeilijk voor de brandweer", vertelt correspondent José Da Silva in Portugal. "In Estremoz - in het midden van het land - zijn zes gewonden gevallen bij één van de bosbranden, waarvan twee er ernstig aan toe zijn. Het was een lastige opdracht voor de hulpdiensten, vooral door de hoge temperaturen. En natuurlijk kunnen ze 's nachts geen blusvliegtuigen of helikopters inzetten."

Bekijk hier de bijhorende items uit "Het Journaal" van 19 uur:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen