Videospeler inladen...

"Drugsgebruik is tijdens warme dagen nog gevaarlijker dan anders"

Spoedartsen waarschuwen voor de risico's van drugsgebruik tijdens deze warme dagen nadat twee vrouwelijke Tomorrowlandgangers zijn afgevoerd naar het ziekenhuis wegens drugsgebruik. Enkele dagen later zijn ze overleden.

Tijdens de afgelopen editie van het muziekfestival Tomorrowland zijn  2 vrouwen weggebracht naar het ziekenhuis wegens drugsgebruik. Beide slachtoffers zijn enkele dagen later overleden. Dat is bevestigd aan onze redactie uit goede bron.

Drugsgebruik tijdens warme dagen

Spoedartsen zijn niet verbaasd dat jonge mensen sterven door drugsgebruik."We zien dat het drugsgebruik toeneemt" reageert dokter Jan Stroobants, voorzitter van de beroepsvereniging van spoedartsen. "Op festivals zal dat ook zeker gebeuren.  En dat is bijzonder zorgwekkend."

Extra gevaarlijk is de combinatie van drugs en warm weer. "De hitte zorgt voor een sterker effect" vertelt dokter Stroobants. "En het grootste gevaar bij drugs zoals XTC is oververhitting. Zeker als je dat nog eens combineert met grote lichamelijke inspanningen als dansen. We horen ook dat er regelmatig nieuwe drugssamenstellingen zijn. Dat zorgt dan soms voor dodelijke combinaties.  

"Veel inspanningen vanuit de organisatie"

Tomorrowland zegt dat het ieder jaar sterk inzet op een drugsvrij festival. Zij doen dat samen met onder meer de politie, die de festivalgangers screent op drugs, en de federale gezondheidsinspectie. Voor elk festival, en dus ook voor Tomorrowland, wordt er een risico-analyse en actieplan gemaakt. Winne Haenen, federaal gezondheidsinspecteur en verantwoordelijke voor medische noodplannen: "Elk jaar zijn er verschillende spoedartsen en -verpleegkundigen aanwezig op het festival.  We hebben ook 50 kilo ijs om festivalgangers, wiens lichaamtemperatuur door drugsgebruik te hoog is, onmiddellijk af te koelen.  Zo hebben ze meer kans om erdoor te komen."

Meest gelezen