Videospeler inladen...

Zeker 82 doden bij twee zware aardbevingen bij Lombok in Indonesië,  duizenden geëvacueerd

Voor de kust van het eiland Lombok in Indonesië hebben zich een aantal zware aardschokken voorgedaan. De krachtigste had een magnitude van 7. Op Lombok zijn nu al 82 doden en honderden gewonden geteld. Even was ook een tsunamiwaarschuwing van kracht, maar die is inmiddels opgeheven.

Iets voor zeven uur 's avonds lokale tijd werd het eiland Lombok, ten oosten van het meer bekende Bali, getroffen door twee zware aardschokken. Die hadden een kracht van 6.8 tot 7 en dat is veel. Bovendien vonden de bevingen plaats op een diepte van 10 kilometer en lag het epicentrum van de schokken in zee op 18 kilometer ten noorden van het eiland Lombok. Even werd een tsunami-alarm afgekondigd, maar dat is weer opgeheven.

Volgens de lokale overheid zijn er al zekerl 82 doden en tientallen gewonden geteld. De meeste doden vielen door vallende brokstukken. Duzenden mensen zijn uit hun huizen geëvacueerd naar opvangcentra in open lucht.

Ook in de hoofdstad Mataram was de schok erg krachtig en renden mensen in paniek de straat op. In delen van de stad is er geen stroom en zijn de straten versperd door brokstukken van gebouwen. Op de luchthaven van Mataram viel de elektriciteit uit, maar die werd na een half uur weer hersteld, waarna de luchthaven opnieuw  geopend werd.

De schokken werden ook gevoeld in het naburige Bali en zelfs in het oosten van Java. Op Bali is een winkelcentrum beschadigd en is een ziekenhuis ontruimd. Op de internationale luchthaven van Denpasar op Bali was er schade, maar het luchtverkeer werd niet onderbroken. Over het meer afgelegen eiland Sumbawa ten oosten van Lombok is er nog niets bekend. Dat eiland ligt dichter bij het epicentrum van de beving dan Bali.

"Schokken waren erg voelbaar in Bali"

De Vlaming David Seynaeve is in Ubud op Bali en heeft een minuut lang de schokken gevoeld. Dat was daar vrij stevig, maar hij heeft geen zicht op directe schade in de buurt. 

Tijdens de aardschok van vorige week was Seynaeve in het noorden van Lombok. Daar vielen toen 17 doden. Er was toen paniek onder de bevolking en werden huizen verwoest. Het Indonesische leger en het Rode Kruis waren daar toen goed uitgerust aanwezig en konden veel van die mensen opvangen in tenten, veelal in de meer hoger gelegen gebieden, waar het veiliger is. 

Nu is het noorden van Lombok opnieuw getroffen, dit keer nog harder. Het is een erg arme regio, zegt Seynaeve, en de lokale bevolking zal het erg moeilijk hebben om hun huizen opnieuw op te bouwen.

De regio is erg gevoelig voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen en ligt op de beruchte "Ring of Fire" rondom de Stille Oceaan. Inwoners zijn schokken gewoon en op Bali en Lombok is om religieuze (hindoeïstische) redenen hoogbouw niet toegelaten. Dat heeft als voordeel dat bij aardschokken de risico's veel kleiner zijn.

Meest gelezen