Videospeler inladen...

Zomer 2018 steekt 1976 voorbij qua zomerdagen

Het is vandaag de 51e "zomerdag" van deze zomer, een dag waarop het 25 graden of warmer wordt. Daarmee steekt de zomer van 2018 de legendarische zomer van 1976 voorbij.

Sinds gisteren hebben we officieel een tweede hittegolf te pakken deze zomer, en dat is uitzonderlijk want voor het eerst sinds 2006 hebben we een zomer met meer dan 1 hittegolf.

Maar de liefhebbers van weerfeitjes en -lijstjes kunnen vandaag opnieuw hun hartje ophalen: vandaag is het de 51e dag van deze zomer dat de temperatuur in Ukkel 25 graden of meer gaat halen, wat weerkundigen een zomerdag noemen. In een normale zomer hebben we zo'n 28 zomerdagen.

"Gisteren hadden we exact 50 zomerdagen, dat is evenveel als in de grote zomer van 1976. Vanaf vandaag kunnen we dus zeggen dat we de grote zomer van 1976 gaan overtreffen wat betreft het aantal zomerdag", zegt weerman Frank Deboosere.

Een record is het (nog) niet: de zomer van 1947 telde liefst 66 zomerdagen. "Misschien halen we dat de volgende weken wel nog", denkt weerman Frank. En wat betreft de hete zomer van 1976: die voert nog altijd met voorsprong het lijstje aan van tropische dagen, waarop de thermometer 30 graden of meer aanduidt, met 19 exemplaren. Voor dit jaar staan we wat dat betreft voorlopig op 7 stuks.

Beelden uit de zomer van 1976:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen