100 Leuvenaars maken samen mozaïekbanken

Binnenkort kan je in Leuven en omgeving op toch wel heel speciale zitbanken uitrusten. Een 100-tal Leuvenaars beschilderen en beplakken in totaal 18 betonnen banken met mozaïek. Stad Leuven organiseert dit project 'Mozaïek met de buurt' na het grote succes van de mozaïekbloembakken die je in het centrum vindt.

Niet alleen in de stad zelf, maar ook in de deelgemeenten van Leuven vind je binnenkort de kleurrijke zitbanken. Op 18 verschillende plaatsen staat er nu zo'n bank, waar verschillende vrijwilligers aan meewerken. Zowel buurtbewoners als vzw's en leden van buurtorganisaties doen mee. De deelnemers ontwerpen de tekeningen en beplakken de banken ook zelf onder begeleiding van vijf kunstenaars.

Echte kunstenaars

Ook Mien, een lid van de vzw Alvinnenberg in Terbank, doet graag mee. "We hebben tekeningen gemaakt met dieren erop en knippen nu de stenen op maat en plakken ze dan op de bank. Het is nog een beetje zoeken, maar met de hulp van kunstenaar Roeland moet dat wel lukken", lacht Mien.

Bewoners verbinden

Het grote doel van het hele project is de buurtbewoners en verschillende gemeentes meer met elkaar verbinden. "We hopen dat de mensen er samen fijne momenten beleven, mekaar ontmoeten en dat ze er wat kunnen uitrusten. Want daar dient een bank tenslotte voor", zegt schepen van sociale zaken Bieke Verlinden. 

De afgewerkte bank ziet er zó uit:

 

Foto's: Stad Leuven

Meest gelezen