Videospeler inladen...

Al 91 doden na aardbevingen bij Lombok in Indonesië, vrees voor nog veel meer slachtoffers

Op het eiland Lombok in Indonesië zijn al 91 doden geteld na de zware aardschokken van gisteren. De krachtigste had een magnitude van 7. Verwacht wordt dat de dodentol nog verder oploopt, aangezien reddingswerkers enkele van de zwaarst getroffen gebieden in het noorden van het eiland nog niet hebben kunnen bereiken. Toeristen proberen intussen massaal het eiland te verlaten, maar dat is niet evident: zo zitten de vluchten vol.

Zeker in het noorden van Lombok is er dus zware schade. Duizenden huizen en andere gebouwen zouden beschadigd zijn, en het is vooral door het instorten van gebouwen dat er doden zijn gevallen. 

Lombok ligt ten oosten van het meer bekende Bali.  Ook in Bali werden de aardschokken gevoeld en is onder meer een winkelcentrum beschadigd en een ziekenhuis ontruimd (zie foto). 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Op de Gili-eilianden voor de kust van Lombok zijn veel hotels beschadigd. Zo'n 900 toeristen, Indonesiërs en buitenlanders, worden geëvacueerd. Veel toeristen daar vroegen zelf om te vertrekken naar Lombok om daar het vliegtuig te nemen.

(lees verder onder de kaart)

"Van al die mensen die geëvacueerd worden, daar horen wij niks van", zegt de Vlaamse Evemie Schutyser vanuit Lombok . "Ook van het hotel komt geen info. Mijn man en andere hotelgasten proberen vluchten te boeken maar we weten dat er vandaag niks mogelijk is. Misschien zijn er vluchten voor overmorgen. Via via hoorden we ook al dat de luchthaven overvol is. En ook de boten om terug te gaan naar Bali gaan niet op dit moment."

Correspondent Michel Maas: "Toeristen proberen ticket te kopen, als het maar weg is van Lombok"

Correspondent Michel Maas is onderweg naar het getroffen gebied en getuigt over wat hij ziet. "Het begint al op het vliegveld waar honderden toeristen in lange rijen staan. Die proberen weg te komen, proberen een ticket te kopen om ergens heen te kunnen als het maar weg is van Lombok."

"Ik rij nu naar het noorden, naar het gebied dat het zwaarst getroffen is. Onderweg zie je al de sporen van die aardbeving. Mensen zitten niet in hun huizen, maar in open velden of onder een tentje, omdat ze zich binnen niet veilig voelen, de winkels zijn dicht. Naast mij staat een moskee waarvan de torentjes gewoon omgevallen zijn, her en der zijn er sporen van verwoesting." 

Niet eerste keer deze zomer

Lombok werd vorige week nog getroffen door een aardbeving met kracht 6,4. Toen kwamen 16 mensen om het leven. Honderden toeristen zaten ook een tijdlang vast op de vulkaan Rinjani, aangezien de bergpaden onbegaanbaar waren geworden.

Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn er overigens niet uitzonderlijk: de regio ligt ook op de beruchte "Ring of fire" rondom de Stille Oceaan. Inwoners zijn schokken gewoon en op Bali en Lombok is om religieuze (hindoeïstische) redenen hoogbouw niet toegelaten. Dat heeft als voordeel dat bij aardschokken de risico's veel kleiner zijn. Al hebben de aardschokken van gisteravond wel een zware tol geëist.

Oproep

Bent u op Lombok of Bali en hebt u de aardschokken gisteravond gevoeld? In de eerste plaats hopen we dat u veilig bent. Indien u over uw ervaringen wil vertellen, contacteer ons dan via oproep@vrtnws.be en laat ook zeker uw contactgegevens na.

Bekijk hier de fragmenten uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen