Videospeler inladen...

Agoria: "Oude smartphones inzamelen om elektrische auto's te laten rijden"

Volgend jaar wordt een grote inzamelactie georganiseerd voor oude smartphones. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. In de toestellen zitten vaak nog veel kostbare grondstoffen die gerecycleerd kunnen worden, zoals goud, zilver, palladium en kobalt. "De inzamelactie is nodig want er dreigt een tekort aan sommige van die grondstoffen", zegt Agoria, de federatie van de technologische industrie 

"Er liggen heel wat smartphones in een schuif bij mensen gewoon te slapen, ze worden niet meer gebruikt", vertelt Patrick Van den Bossche van Agoria. "In ons land zouden dat ongeveer 2,5 miljoen toestellen zijn, maar daarin zitten nog steeds waardevolle materialen."

"Edele metalen en kobalt bijvoorbeeld, dat nodig is om batterijen te kunnen produceren voor elektrische voertuigen. We willen door die stoffen te recycleren minder primaire grondstoffen gebruiken." 

Daarom start Agoria samen met haar partners vanaf volgend jaar een inzamelactie. "Het zal een uitdaging worden, want er zijn heel wat factoren waardoor mensen geen afscheid kunnen nemen van hun oude gsm", zegt Van den Bossche. 

Er is bijvoorbeeld de economische waarde, maar vooral ook de emotionele. "Mensen zien hun gsm vaak als een verlengstuk van zichzelf. Er staan foto's op hun oude toestel of een sms die ze koesteren." 

Meest gelezen