Videospeler inladen...

Klimaatexpert André Berger: "Wij zullen de doelstellingen van Parijs niet halen"

Wij zullen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs niet halen. Dat zegt klimaatexpert André Berger van de UCL in "Terzake". Maar dat wil niet zeggen dat we niets moeten doen.

Eind 2015 sloten 195 landen in Parijs een klimaatakkoord met als doel de opwarming van de aarde te beperken tot maximum 2 graden. Maar nu al kunnen we zeggen dat die doelstelling niet gehaald zal worden, zegt Berger. "Volgens mij is de temperatuurstijging tot 2 graden beperken onmogelijk, omdat we al na drie jaar aan een stijging van 1 tot 1,2 graden zitten."

"En die trend zet zich door", aldus Berger. "De uitstoot van broeikasgassen, vooral van CO2, blijft stijgen en de belangrijkste oorzaken - het verkeer en de verwarming van huizen - gaan nog altijd meer en meer naar omhoog."

Drama

"De grote bosbranden die we nu meemaken zijn dramatisch, maar die woeden gelukkig niet over de hele aarde," zegt Berger, "maar de stijging van de zeespiegel is een drama dat wel de hele wereld aanbelangt. De zeespiegel stijgt 3 millimeter per jaar, of drie centimeter per tien jaar."

We hebben de politici gewaarschuwd, maar ze zijn ons niet gevolgd

"Het klimaat is niet meer constant", constateert Berger. "We hebben niet jaar na jaar een gematigd klimaat. Sommige jaren zijn kletsnat, andere zijn snikheet, zoals dit jaar. De extremen worden alsmaar belangrijker en beroeren de samenleving meer en meer." De gemiddelde burger trekt zich immers niets aan van een gemiddelde stijging van de temperatuur of de neerslag, maar als hij te maken heeft met hittegolven en overstromingen dan zijn dat cruciale problemen.

Dat er nog altijd niet genoeg gedaan wordt tegen de opwarming van het klimaat is niet de schuld van de wetenschappers, maar van de politici, vindt Berger. "We hebben hen gewaarschuwd, maar ze zijn ons niet gevolgd. Volgens mij is het nu te laat, de doelstellingen van Parijs zullen niet gehaald worden en ik vraag daarom aan de verantwoordelijke politici om daar goed over na te denken. Ze moeten aanvaarden dat de opwarming verder zal gaan. Ze moeten zich over het probleem buigen en zo goed als mogelijk proberen te vermijden dat die  grens van 2 graden te veel wordt overschreden.

Meest gelezen