AFP or licensors

Tienduizenden jongeren op straat tegen verkeersonveiligheid: wat is er aan de hand in Bangladesh? 

De protesten in Bangladesh blijven duren. Al meer dan een week komen tienduizenden jongeren op straat om te protesteren tegen de verkeersonveiligheid. Maar wat is er precies aan de hand? En krijgen we na de Arabische Lente nu ook een Aziatische zomer? 

Al meer dan een week protesteren tienduizenden jongeren in de straten van de Bengalese hoofdstad Dhaka tegen de verkeersonveiligheid in het land. De aanleiding? Op 29 juli werden twee studenten doodgereden door een bus. Het zoveelste ongeluk in Bangladesh, maar wel een te veel. 

"Met 4.000 verkeersslachtoffers per jaar kent Bangladesh het hoogste aantal verkeersdoden ter wereld. De studenten eisen een betere bescherming op straat", vertelt correspondente in de regio Wilma van der Maten in "De ochtend".

De studenten leggen de stad helemaal lam. Grote delen van de hoofdstad worden geblokkeerd en de betogende studenten controleren zelf de documenten van voertuigen en chauffeurs. Wie niet in orde is, moet te voet verder. Zo moest ook een minister te voet naar zijn kantoor, omdat zijn chauffeur niet over de nodige documenten beschikt zou hebben. 

Correspondent: "Dag vol geweld"

Het begon als een vreedzaam protest, maar intussen zijn er al meer dan 100 studenten gewond geraakt. "Gisteren was een dag vol geweld. Knokploegen zijn beginnen in te slaan op de studenten, er werd met rubberen kogels geschoten. Het is ook heel moeilijk om contact te leggen: mobiele telefoons werken niet, internet is heel langzaam, kranten mogen niet uitkomen. De enige info die doorsijpelt, komt via sociale media."

De huidige premier Hasina Wajed Rahman is een van de machtigste vrouwen in de regio, maar staat er heel beroerd voor. Ze kan niet nog meer onrust gebruiken

Het lijkt er ook op dat het veel verder gaat dan de verkeersonveiligheid alleen, vervolgt Van der Maten. "Het gaat om macht. Volgend jaar zijn er verkiezingen en de huidige premier sjeik Hasina Wajed Rahman wil herkozen worden. Ze is een van de machtigste vrouwen in de regio, maar staat er heel beroerd voor. De regering is door en door corrupt en er zijn voortdurend schandalen. In april waren er ook al demonstraties, en ze kan niet nog meer onrust gebruiken."

Lees verder onder foto.

AFP or licensors

Na de Arabische Lente, nu de Aziatische Zomer?

Krijgen we na de Arabische Lente nu ook de Aziatische Zomer of Herfst? Met andere woorden, gaat het protest verder dan enkel Bangladesh? "De omringende landen behoorden ooit tot het Britse koloniale rijk. De meerderheid bestaat er uit jonge mensen, die steeds beter opgeleid zijn en steeds beter weten wat hun rechten zijn. Het gaat niet per se om democratie, vooral om sociale gelijkheid. Er is veel achterstand, grote verschillen tussen arm en rijk, de betere banen gaan naar kinderen uit de hogere elite."

"In Pakistan is er ook een nieuwe premier en de massa wordt daar onder controle gehouden door het leger. Maar in India is er bijvoorbeeld ook steeds meer verzet tegen sociale ongelijkheid. Dus als het nu niet overslaat, komt er wel een moment dat mensen de straat opgaan en eisen waar ze recht op hebben."

Herbeluister hier het gesprek in "De Ochtend"

Meest gelezen