Bouwsector kreunt onder de hitte: "Arbeiders kunnen niet in volle zon werken en beton droogt te snel"

De aanhoudende hitte heeft grote gevolgen voor de bouwsector, dat meldt de Confederatie Bouw. Zo goed als alle bouwbedrijven werken in een lager tempo door de hitte en bepaalde taken kunnen niet uitgevoerd worden. "Sommige bouwbedrijven zetten de activiteiten zelfs tijdelijk stop tot de warme dagen achter de rug zijn."

Het bouwverlof loopt ten einde, maar toch kunnen niet alle activiteiten zomaar weer opgestart worden. Je zult maar een dakwerker zijn als het 37 graden is. 

"Bouwbedrijven hebben een productiviteitsverlies tussen 10 en 30 procent", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. "Arbeiders kunnen niet uren aan een stuk in de volle zon werken, door de hitte is er nood aan extra pauzes. Het werktempo ligt ook lager."

Daarnaast zijn er taken die niet uitgevoerd kunnen worden door de hitte. "Beton storten is nu bijna onmogelijk", klinkt het. "Het beton droogt veel te snel, en dat komt de kwaliteit niet ten goede." Ook bij dakwerken, waar lijm bij te pas komt, zijn er problemen.

De Confederatie Bouw hoopt dat "opdrachtgevers begrip hebben voor de gevolgen", zoals bijvoorbeeld een latere oplevertermijn.

Meest gelezen