Een vliegtuig van de Saudische vliegmaatschappij

Diplomatieke spanning met Canada loopt op: Saudi-Arabië schrapt vluchten naar Toronto

De diplomatieke spanning tussen Canada en Saudi-Arabië loopt verder op, nu de grootste Saudische luchtvaart­maatschappij niet meer naar Toronto vliegt. Het is de zoveelste stap in het conflict tussen de twee landen. Vorige week had Canada Saudi-Arabië opgeroepen om mensen­rechten­activisten vrij te laten en dat viel allesbehalve in goede aarde.

Het zit er bovenarms op tussen Canada en Saudi-Arabië. Nadat Saudi-Arabië gisteren de Canadese ambassadeur uit het land heeft gezet, zijn eigen ambassadeur teruggeroepen en de handel tussen de twee landen bevroren, vliegt de grootste Saudische luchtvaartmaatschappij nu ook niet meer direct naar Toronto. Saudi Airlines vliegt sinds 2013 rechtstreeks op Canada. 

Intussen heeft de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, bezorgd gereageerd op de uitwijzing van de Canadese ambassadeur in Saudi-Arabië. Toch wil ze van geen wijken weten. "Canada zal altijd opkomen voor de bescherming van de mensenrechten, inclusief de vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting wereldwijd. We zullen nooit twijfelen om deze waarden uit te dragen en we geloven dat dialoog cruciaal is voor de internationale diplomatie." Freeland heeft ook laten verstaan dat de ambassade in de Saudische hoofdstad Riyadh haar werk gewoon zal voortzetten. 

Lees verder onder tweet.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, had eerder al getweet dat de positie van Canada gebaseerd was op "misleidende informatie" en dat "de gearresteerden onderworpen waren aan de Saudische wetten die hun rechten garanderen".

Wat is er aan de hand tussen de twee landen?

Even recapituleren naar de directe aanleiding voor de diplomatieke spanning tussen de twee landen. Op donderdag schreef de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, op Twitter dat ze erg bezorgd was over de arrestatie van Samar Badawi, een vrouwenrechtenactiviste. Samen met Badawi werden er volgens de Verenigde Naties sinds mei al minstens 15 activisten opgepakt.

Een dag later riep het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken de Saudische autoriteiten op om de activiste onmiddellijk vrij te laten. 

Die tweets vielen allesbehalve in goede aarde bij Saudi-Arabië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zette meteen de tegenaanval in en schreef dat het Canadese statement "heel ongelukkig, verwerpelijk en onaanvaardbaar was in de relatie tussen de twee landen". 

Meteen daarna vervolgde Saudi-Arabië in een serie tweets dat "ook zij dan mochten tussenkomen in de binnenlandse zaken van Canada". Het land kondigde ook meteen aan dat de Canadese ambassadeur persona non grata werd én dat alle nieuwe handel en investeringen tussen de twee landen bevroren werden. Daarnaast werden ook de beurzen van Saudische studenten om in Canada te studeren, geschrapt. De studenten die al in Canada verblijven, zullen verplaatst worden.

Meest gelezen