Michel Coumans - Flickr / Creative Commons by-nc-nd

De heide zal dit jaar niet purper kleuren

De Limburgse heidevlakten veranderen normaal gezien rond half augustus in een prachtig purperen landschap. Maar dat zal dit jaar niet of nauwelijks gebeuren. “Op de purperen hei” zal niet gezongen hoeven te worden. “Zelfs als er nog regen valt, wordt het niets meer”, zegt boswachter Eddy Ulenaers in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Eddy Ulenaers van Regionaal Landschap Lage Kempen, een gebied dat zich uitstrekt van Neerpelt tot Zonhoven, gelooft niet dat het dit jaar nog goed komt met de Limburgse heide. “De heide is nu al heel bruin. Het zal dit keer helaas geen bloeiende purperen heide worden. Zelfs als er nog regen zou vallen, wordt het niets. Zeker niet de in droge gedeelten, misschien nog een beetje in de vochtige gedeelten."

"Natuurlijk is die regen wel belangrijk om de heideplanten te redden voor het volgende jaar. Of voor een mogelijk droge periode in de maand september. Het zal gewoon nodig zijn om te overleven.”

“Sterke plant”

Heide houdt water langer vast, waardoor het kan groeien op arme gronden, zoals in de Antwerpse Kempen of in Midden- en Noord-Limburg. Eddy Ulenaers: “Heide is een sterke plant. Ze groeit op zandgronden waar ze moeilijke omstandigheden met droogte en warmte kan verdragen. De heide gedijt goed in een maritiem klimaat: veel regen, hoge luchtvochtigheid, matig warme zomers en niet te strenge winters. De drie eerste factoren zijn problematisch dit jaar, en dat is te veel tegelijkertijd.”

“Laten we het nog niet dramatisch noemen. Dat zou het volgend jaar zeker zijn, bij nog zo’n droge periode. Natuurlijk is het nu al een slechte zaak voor insecten. Ze zijn afhankelijk van de nectar van de bloeiende heide. Er zullen minder insecten zijn, wat op zijn beurt ook weer minder voedsel voor vogels betekent."

"Ook de bestuiving van de heide zal dit jaar niet op de correcte manier gebeuren. Voor de uiteindelijke voortplanting moeten we ons echter niet te veel zorgen maken. Heide bouwt onder de grond een zaadbank op die jaren voor de voortplanting kan zorgen.”

“Niet meegemaakt, ook niet in 1976”

Boswachter Ulenaers blijft desondanks optimistisch. “Ik heb dit nog niet meegemaakt, ook niet in 1976. Ik vrees voor landschapsverandering: soorten zullen verdwijnen, anderen zullen komen. Maar ik ga niet zo ver om te geloven dat het hier over tien jaar totaal anders zal zijn."

"En laten we vooral blij zijn. We hebben nog geen grote heidebranden gehad. Iedereen is bezorgd, niet het minst de brandweer. Maar tot nu zijn onze heidevlakten ongeschonden.”

Meest gelezen