Videospeler inladen...

"Ongeveer helft van mensen gebruikt illegale drugs tijdens uitgaan, op dance-events is dat nog meer"

Het uitgaansleven is altijd gelinkt aan drugsgebruik, zowel het legale als het illegale. En op dance-festivals ligt het percentage van mensen dat drugs gebruikt nog iets hoger dan op andere plekken. Dat zegt Tina Van Havere, die drugsgebruik op festivals onderzoekt voor de Hogeschool Gent, nadat bekend geraakt is dat na Tomorrowland twee vrouwen overleden zijn na drugsgebruik tijdens het festival.  

Tijdens Tomorrowland zijn twee jonge vrouwen uit het buitenland afgevoerd naar het ziekenhuis wegens drugsgebruik. Enkele dagen later zijn ze aan de gevolgen daarvan overleden. Dat vernam VRT NWS uit goede bron. Bij 1 van de 2 vrouwen zou het naar verluidt over xtc-gebruik gegaan zijn. 

"We zien al een aantal jaren in ons onderzoek dat het uitgaansleven altijd gelinkt is aan drugsgebruik, het legale en het illegale drugsgebruik", zegt Van Havere in "De ochtend" op Radio 1. Zij doet onderzoek naar drugsgebruik op festivals voor de Hogeschool Gent. "Alcohol bijvoorbeeld, dat vinden we zeker normaal. In enquêtes zien we dat ongeveer de helft van de mensen illegale drugs gebruiken tijdens het uitgaan."

"Op dance-events zien we dat dat percentage iets hoger ligt, omdat het gelinkt wordt aan elektronische dance-muziek. We zien dat het gebruik van xtc, cocaïne of andere synthetische drugs daar hoger ligt."

Gebruik van bepaalde drugs gelinkt aan muziekgenre

Het gebruik van bepaalde drugs is duidelijk gelinkt aan het muziekgenre waar het festival op focust. "Als er meer rock geprogrammeerd is, zien we meer alcohol en cannabis", zegt Van Havere. "Tijdens dance-events gaat het eerder om xtc, cocaïne en het experimenteren met nieuwe psycho-actieve stoffen. Dat blijkt uit verschillende nationale en internationale onderzoeken. Het verschil in het gebruik van bepaalde drugs is wel degelijk gelinkt aan het soort muziek."

Xtc is even uit de mode geweest, maar is wel een blijver, benadrukt Van Havere. "Xtc kost zeer weinig in België, het is zeer laagdrempelig. We zijn het gewoon als Belg om medicijnen te slikken, een xtc-bol ligt in verlengde ervan. Zo'n bol kost 6 à 7 euro. Voor een gram cocaïne zit je al snel aan 50 à 60 euro. In Australië bijvoorbeeld liggen de prijzen veel hoger. Dat komt doordat wij aan begin van ketting zitten, er zitten maar weinig mensen tussen."

"Het is inderdaad een drug voor jongeren. We zien dat het illegale drugsgebruik afneemt wanneer mensen ouder worden. Maar soms willen ook ouderen nog eens helemaal uit de bol gaan en wenden ze zich opnieuw tot drugs." 

Concertphotographers.be

"Beter niet gebruiken als je geen risico wil nemen"

Volgens Van Havere nemen festivals zeker voldoende maatregelen om drugsgebruik tegen te gaan. "Elke festivalorganisator wil dit soort incidenten vermijden. De samenwerking tussen repressie en preventie is heel belangrijk." 

Je goed informeren wanneer je dan toch drugs wil gebruiken, is volgens Van Havere essentieel. "Misschien was dit een nieuwe stof, waarbij gebruikers vooral proefkonijn zijn, maar dat zullen we pas weten na de analyse. Bij ons is de kwaliteit van de pillen vrij goed. Misschien waren het mensen die gewoon zijn minder kwaliteitsvolle drugs te nemen en hebben ze te veel ineens genomen. Het is altijd belangrijk dat mensen zich informeren wanneer ze drugs willen gebruiken en het is natuurlijk beter dat je niet gebruikt als je geen risico wil nemen. Je weet nooit wat je neemt. Twee identiek dezelfde pillen kunnen een andere samenstelling hebben." 

Herbeluister hier het gesprek met Tina Van Havere: 

Herbekijk het gesprek met Tina Van Havere in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen