AFP or licensors

"De aardappel is de koning van de groenten", Franse wereldchef Joël Robuchon overleden

In Frankrijk is topkok Robuchon gestorven, uitgeroepen tot “chef van de 20e eeuw”. Hij had restaurants over de hele wereld en was ook bekend van tv en kookboeken. En van zijn fijne aardappelpuree.

"Een pionier van de nouvelle cuisine", zo wordt Joël Robuchon omschreven. Hij verzamelde 32 sterren in 13 landen in de Michelingids, naast tal van andere onderscheidingen, en werd in 1989 door GaultMillau uitgeroepen tot “chef van de eeuw”. 

"Bon appétit, bien sûr"

Robuchon schreef een plank vol kookboeken, onder meer de Larousse Gastronomique. Hij raakte bekend via “Bon appétit, bien sûr”, zijn kookrubriek op de tv-zender France 3, waar hij ook andere chef-koks in zijn keuken aan het werk zette, met streekgerechten.  

Het beste is vaak het eenvoudigste

De topkok scoorde vooral met zijn recept voor ... aardappelpuree. Want hij noemde de pieper de "koning van de groenten". Tips: kook de aardappelen in de schil, draai ze door een passe-vite, duw ze ten slotte door een fijne zeef en wees niet krenterig met zout, boter en volle melk.

Joël Robuchon opende restaurants, zogenoemde "ateliers" over de hele wereld, van Azië tot in Amerika. Hij bleef trouw aan zijn principes: uitzonderlijke producten en ingrediënten, eenvoudig uitgevoerd door chefs die hij zelf had opgeleid.

De woordvoerder van de Franse regering brengt hulde en noemt hem een "visionair".

Begin dit jaar overleed een andere Franse wereldberoemde kok: Paul Bocuse.

Meest gelezen