2018 Invision

Hollywoodacteur en -regisseur Robert Redford stopt met acteren

Acteur en regisseur Robert Redford gaat met acteerpensioen. Dat heeft de 81-jarige Amerikaan verteld aan het Amerikaanse showbizzmagazine Entertainment Weekly.

"Zeg nooit nooit, maar ik ben tot de beslissing gekomen om te stoppen met acteren", aldus Redford. Daarmee wordt "The Old Man & The Gun", die in september op het Toronto International Film Festival in première gaat, waarschijnlijk de laatste film waarin Redford te bewonderen is. Hij speelt er een 70-jarige ontsnapte gevangene aan de zijde van onder meer Casey Affleck, Danny Glover, Sissy Spacek en Tom Waits.

"Daarna vertrek ik met pensioen want ik doe dit al sinds mijn 21ste", zegt de gevierde acteur-regisseur.

Redfords carrière werd gelanceerd in de jaren zestig. Hij speelde onder meer in kaskrakers als "All the President's Men", "The Great Gatsby", "The Horse Whisperer" en "Out of Africa". Tijdens zijn carrière won Redford twee Oscars: eentje voor beste regisseur in "Ordinary People" (1982) en een Lifetime Achievement Award in 2002.

Robert Redford in beeld

In 1969 speelde Robert Redford samen met zijn buddy Paul Newman twee dieven in "Butch Cassidy and the Sundance Kid". Sundance werd ook de naam van het gerenommeerde filmfestival dat Redford opstartte voor onafhankelijke film.

In 1972 trok Robert Redford eenzaam de bergen in als ruige "trapper" in "Jeremiah Johnson" van Sydney Pollack.

In 1976 schitterde Robert Redford aan de zijde van Dustin Hoffman in "All the president's men" over hoe journalisten het Watergate-schandaal naar boven spitten.

1985 was het jaar van het romantische "Out of Africa" met Meryl Streep en Robert Redford, op een koffieplantage in Kenia. Regisseur was opnieuw Sydney Pollack.

Van recente datum is de film "All is lost", een verhaal over een solozeiler uit 2013 waarin Robert Redford nauwelijks een woord spreekt en de enige acteur is. 

Meest gelezen