Videospeler inladen...

Homokoppel in Gent zwaar aangevallen: twee verdachten opgepakt

De twee verdachten van de gewelddadige aanval op een homokoppel in Gent zijn opgepakt. Gisteren kreeg het koppel zware klappen van een vrouw en een man. Eén van de slachtoffers heeft twee gebroken ruggenwervels, zijn man is onder andere gewond aan zijn hoofd. Het parket onderzoekt of het gaat om een gewelddadig geval van homohaat. 

Het incident gebeurde gisteren in de Scandinaviëstraat, een zijstraat van de Afrikalaan. Het begon met een schermutseling op een parking tussen een vrouw en één van de twee homomannen. "Toen ik de auto startte, zag ik dat de vrouw op onze auto spuwde," zegt Mario, één van de slachtoffers van het Italiaans-Amerikaanse koppel. "Mijn man opende de auto en zei: waarom doet u dat? Toen hij neergeslagen werd, stapte ik ook uit." Daarop is ook de man van de vrouw tussengekomen en zijn er harde klappen gevallen. 

Om zich te verdedigen, nam één van de slachtoffers zijn stuurslot mee. Maar de man van het koppel nam dat uit zijn handen, en begon hem daarmee te slaan. "Hij stopte niet. Ik voelde heel erg veel pijn, ook op mijn hoofd. Na die slag dacht ik dat ik dood was. Toen ik mijn ogen opende, zag ik ze nog zingend weglopen. Ze riepen: "Stomme homo's"."

Hij stopte niet. Ik voelde heel erg veel pijn, ook op mijn hoofd. Na die slag, dacht ik dat ik dood was.

Slachtoffer Mario

Beide slachtoffers werden zwaar toegetakeld. Eén van de twee heeft twee gebroken ruggenwervels, zijn man is onder andere gewond aan zijn hoofd.  De twee zijn momenteel arbeidsongeschikt.

Het is niet de eerste keer dat de mannen verwijten naar hun hoofd kregen van de bovenburen. Ze zagen al bakstenen en vrouwenslipjes langs hun balkon passeren en enkele weken geleden kregen één van de twee al een slag in zijn gezicht  Ze verliezen hoop in politie en justitie. "Ik begrijp het niet," zegt Mario. "Ik heb het gevoel dat ik op Mars leef, op een andere planeet. Hoe is dit mogelijk dat de politie en justitie dit niet stopt? We zijn in shock."

Verdachten opgepakt, slachtoffers worden nu verhoord

De politie heeft intussen de twee verdachten van Oost-Europese origine kunnen oppakken. Het parket is ook een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden van het gewelddadig incident. In het kader daarvan wordt het homokoppel op dit moment verhoord.

"Gelet op hun medische toestand was dat gisteren nog niet mogelijk", zegt Annelies Verstraete van het parket van Oost-Vlaanderen. "Of er effectief sprake is van homofoob geweld, maakt ook het voorwerp uit van het onderzoek." (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

Gelijkaardig geval van agressie in mei

Dit incident doet denken aan een gelijkaardig geval in de Brusselse gemeente Schaarbeek, eind mei. Toen werd een homostel hardhandig aangepakt door hun onderburen.

Dat incident gaf enkele dagen later aanleiding tot een protestbijeenkomst van een 200-tal mensen die een vuist maakten tegen homofobie. "Het verhaal van Jeroen en zijn partner heeft ons diep geraakt en is helaas al te herkenbaar", zei Adelheid Byttebier (Groen) toen, schepen voor Gelijke Kansen in Schaarbeek. "Als gemeente doen we heel wat om hierrond te sensibiliseren, we vinden dat belangrijk en nodig, voor alle slachtoffers van discriminatie en voor alle delen van onze gemeenschap. Discriminatie heeft hier geen plaats."

Meest gelezen