Phil Nijhuis foto@philnijhuis.nl 06-53228031

Interim-directeur Verleysen: "Rust in MSK Gent snel weergekeerd, externe audit nog niet gestart"

Na de heisa over de Russische avant-gardeschilderijen, die mogelijk niet echt waren, is de rust snel weergekeerd, zegt Catherine Verleysen, tijdelijk directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. De externe audit is nog wel niet van start gegaan.

Dit voorjaar stond de kunst- en museumwereld op zijn kop in ons land. Russische avant-gardekunst die door het Russische verzamelaarskoppel Toporovski in bruikleen was gegeven aan het Museum voor Schone Kunsten in Gent, was mogelijk niet zuiver op de graat.  De directeur van het museum, Catherine de Zegher, werd tijdelijk geschorst en vervangen door voornaamgenote Catherine Verleysen. De interim-directeur was te gast in “De Ochtend” op Radio 1. Beluister het integrale gesprek hieronder.

Catherine Verleysen

Wij moeten verder

“Het stemt me heel blij dat de rust heel snel is wedergekeerd”, zegt Verleysen. Aan het eigen personeel bracht ze de “zorgzame, kordate boodschap: wij gaan verder, wij moeten verder, we hebben actieplannen en engagementen”. Dezelfde mededeling heeft Verleysen ook bij de collega’s in de kunstwereld verspreid. 

Audit na vijf maanden nog niet begonnen

Op de vraag of het beleid inzake echtheidscontrole van kunstwerken veranderd is, antwoordde Verleysen: “Die vraag moet behandeld worden door de onafhankelijke externe audit. Die is bevolen, maar nog niet gestart. Ik spreek me daar niet verder over uit.”

Voor het MSK wordt het hoe dan ook een belangrijk jaar, het laatste van de beleidsperiode van de huidige Vlaamse regering. Daar horen beleidsplannen bij, zegt Verleysen, “en wij hebben een goede beoordeling gekregen”. In de herfst volgt een beslissing van de minister over toekomstige financiering. “Daarna gaan we plannen, van 2019 tot 2023”, kijkt Catherine Verleysen vooruit. Haar mandaat is tijdelijk; ze heeft geen idee hoelang ze aan het roer van het MSK kan blijven. 

Zorgvuldigheid geboden

“Het MSK is een van de oudste musea van het land, met heel stevige fundamenten, een heel goede reputatie, een prachtige collectie en tentoonstellingen, we gaan op dat elan verder”, zegt Catherine Verleysen, die er wel aan toevoegt dat ze graag meer “slagkracht” wil voor allerlei initiatieven en een “verbetering van de bedrijfsvoering”.

Catherine Verleysen zegt zich wel zorgen te maken over de snelheid waarmee musea, naast veel andere sectoren, mee te maken krijgen. Die snelheid mag zorgvuldige keuzes en dialoog niet in de weg staan, vindt de interimdirecteur.

De dames van de barok

Deze zomer lopen in het MSK onder meer de expo’s “Op papier” met werk van Gentse kunstenaars, en “Gaspar de Crayer en Gent”. Voor het najaar is het uitkijken naar “De dames van de barok”, rond de schilderes Artemisia Gentileschi.

Meest gelezen