Videospeler inladen...

Peren zijn kleiner door droogte en moeten veel vroeger geoogst worden

De perenbomen in Haspengouw hangen goed vol. Maar door de droogte zijn de peren kleiner. Daardoor zal de oogst van de conferencepeer 40 procent lager uitvallen dan normaal.

In Haspengouw is de perenpluk begonnen. Door het droge en warme weer is dat drie weken eerder dan normaal. Het zijn nu de zomervariëteiten die geoogst worden. In de tweede helft van augustus wordt de conferencepeer geoogst. Maar qua opbrengst ziet het er voor die peer niet zo goed uit.

Teler Karel Vaes uit Borgloon: "De laatste weken dikken de peren nog goed, maar omdat het fruit sneller rijp is, moeten we eerder plukken. En daardoor vallen ze 1 of 2 maten kleiner uit dan normaal. Maar we worden betaald per kilo. Dus ik denk dat we dit jaar op een verschil van 40 procent zullen uitkomen."

De telers hopen wel op een betere prijs. "Dat kan wel een deel compenseren maar ook niet alles. Want onze kosten voor bijvoorbeeld het plukken, blijven even hoog."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen