Videospeler inladen...

Onweer hangt boven Oost-Vlaanderen en trekt naar Antwerpen

Het KMI waarschuwt voor lokaal onweer vannacht. Dat kan gepaard gaan met felle windstoten, hagel en lokale wateroverlast. Daarom geldt code geel voor het hele land. Het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen is actief.

Het was voorspeld en het is ook gebeurd: vanavond is het in het westen van het land beginnen te regenen en te onweren na alweer een drukkend warme dag. Lokaal zijn temperaturen tot 37 graden Celsius gemeten.

Ook het dagrecord voor 7 augustus is gebroken: om 15.30 uur was het in Ukkel 34,3 graden Celsius. Het vorige dagrecord dateerde van 1975.

Het onweer trok vanavond eerst over West-Vlaanderen. Intussen hangt het boven Oost-Vlaanderen en stevent het af op Antwerpen. Het kan ook het westen van Vlaams-Brabant en Brussel raken. Plaatselijk zijn rukwinden tot 100 kilometer per uur mogelijk.

Intussen zit een nieuwe onweerszone klaar in het noorden van Frankrijk. De kans is groot dat die hetzelfde pad via West- en Oost-Vlaanderen richting Antwerpen zal volgen.

"De kans op onweer neemt later vannacht toe over het centrum en het oosten van het land", zei Nicolas Roose van Noodweer Benelux om 22 uur in het VRT-radionieuws. "Die buien kunnen gepaard gaan met lokale wateroverlast en gemene windstoten. Pas tegen de ochtend zal het weer stabiliseren."

(Video onder: de eerste regendruppels vallen in West-Vlaanderen)

Videospeler inladen...

Omdat het onweer schade kan veroorzaken,  waarschuwt het KMI met code geel. Dat betekent dat plaatselijk kans op onweer is met mogelijk intense regenval, hagelbuien, blikseminslagen en felle rukwinden die lokaal tot overlast kunnen leiden.

1722

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanavond het nummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen geactiveerd. Dat moet het noodnummer 112 ontlasten. "Het zou spijtig zijn dat mensen die zich daadwerkelijk in een levensbedreigende situatie bevinden ons niet kunnen bereiken omdat het nummer 112 overbelast is met niet-dringende oproepen", zegt Johny Verfaillie van de noodcentrale in West-Vlaanderen aan VRT NWS.

Voor niet-dringende zaken belt u dus vanavond naar 1722. "Dat zou kunnen zijn voor een afgewaaide tak, een straat die onder water loopt, een dakgoot die loshangt of een boom die dreigt om te vallen", zegt Verfaillie. 112 is enkel bedoeld voor wie in accuut levensgevaar is.

(Video onder: de reportage over het onweer in "Het Journaal")

Videospeler inladen...

Meest gelezen