Problemen met levering chocolade bij Delhaize door aanhoudende hitte

Bij Delhaize blijven sinds vorige week een aantal rekken leeg. Door de aanhoudende warmte kan de supermarkt de kwaliteit van chocolade en chocoladeproducten niet langer garanderen. "Onze winkels zijn koel genoeg, maar onze vrachtwagens niet", zo zegt een woordvoerder. Bij Colruyt en Carrefour zijn er geen leveringsproblemen. 

Sinds vorige week informeert Delhaize zijn klanten met een briefje in de koekjesafdeling (zie foto hieronder). "Door de aanhoudende hoge temperatuur kunnen wij geen 100 procent kwaliteit meer garanderen voor de nieuwe leveringen", zo staat er te lezen.

"Onze winkels zijn koel genoeg dus zolang er voorraad is, stellen er zich geen problemen, maar nieuwe leveringen stellen we uit omdat het te warm kan worden in de vrachtwagens tijdens het transport, zeker als die in een onverwachte file terechtkomen", zo zegt Roel Dekelver van Delhaize aan VRT NWS.  Dat is geen probleem voor verse producten als vis, groenten en fruit, want die worden uiteraard in gekoelde vrachtwagens vervoerd. 

"Kwaliteit staat voor ons voorop. Als consumenten een zebracake kopen, willen ze perfect mooie lijntjes. Als we dat niet meer kunnen waarmaken, wachten we liever even met leveren," zegt Delhaize. "De vraag naar chocolade is sowieso kleiner tijdens de zomermaanden, dus onoverkomelijk is dit niet." 

Als het vanaf woensdag of donderdag echt koeler wordt,  hoopt de supermarkt de tekorten snel aan te vullen.  

Colruyt: "Ook voor ons hele opgave"

Bij Colruyt zijn er geen voorraadproblemen, al is het een hele opdracht  om chocolade te leveren op warme dagen. "Wij hebben een draaiboek voor temperatuurgevoelige producten. Behalve chocolade (koekjes) en pralines, zijn dat bijvoorbeeld ook snoepjes of frituurvet."

"Wij weten wat onze warmere en koudere winkels zijn en houden daar rekening mee. In warmere winkels leveren we nu kleinere hoeveelheden", vertelt Colruyt. "Wij laden chocoladeproducten als laatste in, zodat ze er ook als eerste weer uit kunnen, zo vermijden we dat ze gaan smelten." 

Ook bij Carrefour gaan de leveringen door. "Wij leveren deze producten vroeg in de ochtend, wanneer het nog koel genoeg is en ook de lagere vraag naar chocolade in de zomer speelt in ons voordeel. Ook bij Colruyt is de verkoop van chocolade altijd kleiner tijdens de zomer, maar de verkoop ligt tijdens deze extra warme en droge zomer niet lager dan de voorbije jaren, merken ze daar.  

Meest gelezen