Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Iedereen rende naar buiten, brokstukken vielen": Vlamingen getuigen over de verwoestende aardbeving in Lombok

"Iedereen rende naar buiten, brokstukken vielen, mensen begonnen te roepen en wenen", "Mijn opa heeft nog nooit zo'n erge aardbeving meegemaakt" en "We moesten de bergen invluchten". VRT NWS verzamelde enkele getuigenissen van Vlamingen die momenteel op of rond Lombok verblijven. 

De tol is bijzonder hoog nadat de aarde gisteren hard heeft gebeefd op het Indonesische eiland Lombok. Al 91 doden werden er geteld en verwacht wordt dat dat aantal nog fors kan stijgen, want reddingswerkers konden enkele van de zwaarst getroffen gebieden nog niet bereiken.

Het eiland is erg geliefd bij toeristen en ook veel Belgen brengen er momenteel hun vakantie door. VRT NWS verzamelde hun getuigenissen en indrukken. 

"We waren net aangekomen en wilden nog doorreizen naar de Gili-eilanden. Toen we geld wilden wisselen, is de aardbeving begonnen. Alles begon hard te schudden, iedereen rende uit zijn huizen de straat op, brokstukken vielen, mensen begonnen te roepen en wenen. Veel mensen vluchtten naar het zuiden, waardoor er veel file was. Ook wij zijn richting het zuiden gereden. We hebben uiteindelijk een hotel gevonden. De muren waren gebarsten, er lagen brokstukken. Maar we kregen een kamer op de begane grond zodat we snel konden vluchten. Uiteindelijk hebben we door de naschokken buiten overnacht in de tuin."

- Evemie Schutyser in Lombok

Lees verder onder de foto.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Mijn opa en ik zaten bij een eettentje op straat toen de aardbeving losbrak. Mensen renden in paniek de straat op, een stroommast knapte. Onderweg naar huis kregen we de boodschap "Turn around, earthquake" en toen brak de hel los. Iedereen wilde zo ver mogelijk van de kust zijn, waardoor het hele verkeer vaststond. Pas na vier uur keerde iedereen terug. De muur rond ons huis is een halve meter afgebrokkeld, de horizontale steunbalken zijn doorgekrakt, een groot deel van de dakpannen is kapot, de wasbak van de muur afgerammeld. Mijn opa, die hier al 15 jaar woont, heeft nog nooit zo'n hevige aardbeving meegemaakt."

- Timo Harmsen

Lees verder onder de foto.

"We zitten op het naburige eiland Bali. We waren aan het eten toen de villa hevig begon te schudden. Er vielen wat vazen om en de tegels van het zwembad kwamen naar beneden. Het kookpersoneel begon te roepen en nam ons mee naar buiten. Iets later kwam de chauffeur en riep iedereen bij elkaar om de villa te verlaten. We zijn te voet de bergen ingevlucht naar een bevriend koppel."

- Aaron Strubbe

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

"Gisterenavond was onze laatste avond op Gili Air toen alles hevig begon te schudden, net alsof we in een kermisattractie zaten. We doken zelf onder tafel en hoorden alles rondom ons kapot vliegen. Mensen schreeuwden, huilden heel eng. De schok bleef ook maar duren. Na een paar naschokken zijn we naar ons hotel gegaan. In het terugrennen was de ravage al duidelijk. Zoveel is er kapot: ingestorte restaurants, rotsblokken uit de wegen, wagens op hun kant, omgevallen signalisatie, ingestorte daken, gewonden. Afschuwelijk."

- Nathalie Dumortier in Gili Air 

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

"Ik was gisteren net thuis gekomen van het werk toen alles begon te beven. We zijn hier intussen wel wat aardbevingen gewoon, maar deze werd plots wel erg heftig. Ik ben snel naar buiten gelopen, en drie seconden later is mijn complete plafond naar beneden gekomen. De living zag eruit alsof er een bom was afgegaan. Ook in één van de slaapkamers is het plafond naar beneden gekomen, de dakpannen zijn gebroken, er zijn enkele kraken in de muur."

- Birger Finaut in Amed op Bali

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

"We hebben de aardbeving, die meer dan een minuut duurde, duidelijk gevoeld. Dat is natuurlijk best griezelig. Hier is geen schade, maar ik heb een bericht gekregen van mensen in Lombok. Daar was veel paniek, zeker na vorige week."

- David Seynaeve in Bali

Lees verder onder de foto.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Gisteren was ik samen met mijn mama en broer op restaurant in Ubud toen we de schokken voelden. Hier begon de grond te beven en mensen raakten in paniek. Ook de locals en de obers liepen naar buiten. Op straat was veel chaos, niemand wist goed wat te doen."

- Margot Vervloessem in Bali

Meest gelezen