BELGA/CAPOEN

Man in kritieke toestand in UZ Leuven na hitteslag

In het UZ Leuven is afgelopen weekend een man binnengebracht met een hitteslag. Dat is niet hetzelfde als een zonneslag. De man is in kritieke toestand en vecht nog voor zijn leven.

Iemand die een hitteslag krijgt in ons land, is zeer uitzonderlijk. De hoge temperaturen hebben daar natuurlijk alles mee te maken. Maar een hitteslag is niet hetzelfde als een zonneslag. Een zonneslag ontstaat door directe zonnestralen op het hoofd. Bij een hitteslag is er zelfs geen zon nodig. Je lichaam is zo ontregeld dat de lichaamswarmte en de warmte van buiten niet voldoende afgevoerd worden.

Levensbedreigend

"De lichaamstemperatuur kan tot meer dan 40 graden oplopen als je te lang in een warm milieu, een tropenweer verblijft. Het zweetproces wordt dan geblokkeerd", zegt dokter Hakki Demirkapu. Andere symptomen zijn verwardheid, hoofdpijn, hoge koorts, epileptische aanvallen, problemen met bewegen en bewusteloosheid. Een hitteslag kan zelfs levensbedreigend zijn.

Maatregelen

Om een hitteslag te voorkomen, kun je het best uit de zon blijven. "Vooral voldoende water drinken, is erg belangrijk", zegt dokter Hakki Demirkapu. "Liefst drink je kleine hoeveelheden water per keer. Doe zeker ook geen zware inspanningen als het zo warm is. Let zeker ook goed op met baby's en oudere mensen." Een hitteslag kan behandeld worden, maar het is belangrijk dat je er op tijd bij bent.  

Meest gelezen