Deze Canvasprogramma's mag u dit najaar niet missen

"Dank dat u bij ons was", "Voor de mannen" en "De val. Tien jaar na de crisis": het zijn slechts enkele programma's die dit najaar nieuw zijn in het programmaschema van Canvas dat vanochtend is voorgesteld. Wij zetten de nieuwkomers en de vaste waarden voor u op een rij. 

"Dank dat u bij ons was"

"Dank dat u bij ons was" is een 4-delige reeks over 40 jaar tv-journalistiek naar aanleiding van 40 jaar Martine Tanghe als nieuwsanker. Met de vertrouwde zin "Dank dat u bij ons was" sluit Martine Tanghe bijna elke keer "Het Journaal" af. Als verteller gidst zij u ook door dit programma. 

Wat is er sinds 1978, toen Martine begon, veranderd in de manier waarop het tv-nieuws tot stand komt. En welk effect heeft dat gehad op het nieuws dat de kijkers te zien krijgen?

Met sprekende archiefbeelden en getuigenissen van meer dan 30 journalisten: van Walter Zinzen over Paul Jambers tot Phara de Aguirre en Hanne Decoutere. Vanaf maandag 3 september om 21.15 uur. 

Videospeler inladen...

"Voor de mannen"

In "Voor de mannen" praat Xavier Taveirne met de eerste generatie mannen die openlijk homo waren in de jaren 60, 70 en 80. Taveirne, VRT-journalist en zelf homo, heeft even getwijfeld of hij dit programma moest maken, want hij ziet zijn geaardheid niet als bepalend voor zijn identiteit. "Maar ik ben het bijna verplicht aan de generatie homo's voor mij", zegt hij. "Hun verhalen zijn belangrijk. En daarom moet ik ze laten horen." Drie weken lang vanaf dinsdag 4 september om 21.15 uur. (Foto: Xavier Taveirne bij Will Ferdy) 

Videospeler inladen...

"De val. Tien jaar na de crisis"

VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck maakt in deze 6-delige reeks  de balans op van de financiële crisis van 2008. Hij doet dat samen met hoofdrolspelers en slachtoffers in binnen- en buitenland. Hij gaat op zoek naar oorzaken en gevolgen, en kijkt ook vooruit: loert er een nieuwe crisis om de hoek? Vanaf woensdag 12 september om 21.15 uur. 

Videospeler inladen...

Nieuw programma van Lieven Scheire

Lieven Scheire bedenkt in een nieuw programma samen met een team van briljante ingenieurs, wetenschappers en ontwerpers creatieve oplossingen voor dagelijkse problemen van mensen die door fysieke of mentale beperkingen niet ten volle van het leven kunnen genieten. Later dit najaar.

"Voor de zonden van de vaders"

"Voor de zonden van de vaders" is een 3-delige reeks van Rudi Vranckx over ouders van Syriëstrijders die op zoek zijn naar hun kleinkinderen in het gevallen kalifaat. Hij volgt een aantal Belgische en Nederlandse grootouders in hun maandenlange strijd om hun kleinkinderen en reist langs de Koerdische gevangeniskampen in Syrië, via een weeshuis in Bagdad tot in het grensgebied van Turkije. Later dit najaar.

"Er was eens"

De 6-delige reeks "Er was eens" werpt een blik achter de schermen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Naast een iconische collectie iguanodons hebben ze daar ook nog zo’n 37 miljoen andere specimens. De wetenschappers van het instituut willen alles wat leeft en ooit geleefd heeft, in kaart te brengen. Canvas volgt hen in hun labo’s maar ook op expeditie. Later dit najaar.

"Kinderen van de kolonie"

"Kinderen van de kolonie" is een 5-delige reeks over onze koloniale erfenis. Getuigenissen van mensen die erbij betrokken waren en hun nakomelingen geven een indringend beeld van het koloniale systeem en de gevolgen daarvan voor Belgen en Congolezen. Het verhaal wordt chronologisch verteld, altijd met aandacht voor de relevantie vandaag. Later dit najaar.

"De weekenden"

"De weekenden" is een human-interest-reeks met Joris Hessels (bekend van "Radio Gaga") over 9 mensen die een cruciaal jaar tegemoet gaan en dat zelf in beeld brengen. Het gaat om mensen die willens nillens de keuze maken om hun leven een andere richting uit te sturen, of die noodgedwongen de draad weer moeten opnemen. Geregeld komen ze samen om naar elkaar te luisteren en elkaars verhalen te bekijken. Later dit najaar.

VRT

"Vlaamse Meesters"

In "Vlaamse Meesters" (werktitel) reist Thomas Vanderveken wereld­beroemde Vlaamse schilderijen achterna. Want we vinden Rubens, Van Eyck en Bruegel overal ter wereld in musea terug. Maar hoe komen die Vlaamse Meesters daar terecht? En bij wie prijkten hun kunstwerken zoal aan de muur? Verhalen van liefdesverdriet, hebzucht, rooftochten en puur toeval. Later dit najaar.

Vaste waarden keren terug

De tandem van "Terzake" en "De afspraak" is de voorbije jaren alsmaar sterker geworden en vormt de basis van de Canvas-avond. In "Terzake" zitten Kathleen Cools en Annelies Beck dicht op de actualiteit van de dag, met duiding en diepgaande interviews, terwijl Bart Schols in "De afspraak" focust op opinies en debat. En op vrijdag blikt Ivan De Vadder terug op de politieke week. 

Voor "Terzake" was het afgelopen seizoen het meest succesvolle in vier jaar, met gemiddeld 166.500 kijkers. De afspraak had in het najaar van 2017 gemiddeld 215.000 kijkers en in het voorjaar van 2018 zelfs 235.000 en een marktaandeel van 9.8%. Dat zijn de beste cijfers sinds de start van het programma in 2015. Het nieuwsuur van Canvas is terug vanaf maandag 3 september.

"De ideale wereld" is terug vanaf dinsdag 4 september met Jan Jaap van der Wal als nieuwe presentator. 

sofie@silbermann.com

Vanaf 13 oktober praat Thomas Vanderveken in "Alleen Elvis blijft bestaan" opnieuw met interessante mensen over leven en werk. Vanaf maandag 29 oktober is ook "Winteruur" met Wim Helsen terug. 

Ook "Extra time" keert terug en een nieuwe reeks van "Belga Sport" belicht memorabele momenten uit de Belgische sportgeschiedenis, zoals bijvoorbeeld de overwinning van België tegen Argentinië in de openingsmatch van het WK voetbal in Spanje in 1982. 

Fictie: Nieuwe seizoenen van "The handmaid's tale" en "Top of the lake"

Ergens tussen fictie en "mockumentary" bevindt zich "Who is America?", de spraakmakende nieuwe satirische reeks van Sacha Baron Cohen die in de VS al heel wat stof deed opwaaien.

In zijn onnavolgbare, gedurfde stijl behandelt hij thema’s die de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld bezighouden, van wapenbezit over religieuze tolerantie tot raciale spanningen. Vanaf oktober op Canvas, maar in september al in preview op VRT NU.

© 2018 Showtime Networks Inc. “Who Is America“ La Quinta LLC. All rights reserved.

Er komt een nieuw seizoen van "Top of the lake", de intrigerende mysteryreeks van Jane Campion: deze keer over de verdwijning van een Chinees meisje in Australië, met hoofdrollen voor Elizabeth Moss, Gwendoline Christie ("Game of thrones") en Nicole Kidman. Vanaf woensdag 5 september.

Elizabeth Moss zien we later dit seizoen trouwens ook terug in de tweede reeks van  "The handmaid’s tale", waarin "dienstmaagd" Offred op zoek gaat naar de vrijheid voor haar ongeboren kind.

Canvas.be

Canvas heeft ook een belangrijke digitale pijler: Canvas.be, waarop alle info over en exclusieve extra's bij de tv-programma's te vinden zijn. 

De danswedstrijd "Dans met Hanne" wordt volop gevolgd en dit najaar begint ook een nieuwe editie van "Speel het hard", de online zoektocht naar muzikaal talent. Net zoals vorig jaar worden amateurmuzikanten uitgedaagd om een jaar lang hun favoriete concerto in te studeren. Thomas Vanderveken is het gezicht van deze wedstrijd. 

Daarnaast houdt Thomas Vanderveken u online via vlogs ook op de hoogte van zijn speurtocht naar bijzondere cultuurverhalen in "Thomas zoekt meesterwerk", dat gekoppeld is aan zijn nieuwe programma waarin hij het spoor volgt van schilderijen van Rubens, Van Eyck en Bruegel. 

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Meest gelezen