Alex Jones, hier links op de foto

Ook YouTube bant conservatieve radiopresentator Alex Jones

Na Apple, Spotify en Facebook heeft ook YouTube de conservatieve Amerikaanse radiopresenator Alex Jones gebannen. Jones, die 2.4 miljoen abonnees had op zijn YouTube-kanaal, is in de VS razend populair in conservatieve kringen. De man zou haatdragende berichten en "Fake News" de wereld hebben ingestuurd.

Alex Jones is bij ons niet echt bekend, maar de man is razend populair in de Verenigde Staten. Zijn website "infowars.com" en kanalen op verschillende sociale media netwerken trekken dagelijks miljoenen volgers. De man is ook heel geliefd bij conservatief Amerika.

Haat en "fake news"

YouTube heeft het kanaal van Jones geschrapt omdat het in strijd is met de richtlijnen van de website. Niet alleen verspreidde de man haatragende berichten, hij is ook aanhanger van heel wat complottheorieën. Zo beweerde hij dat de schietpartij van Sandy Hook in een school, waarbij 20 kinderen om het leven kwamen, opgezet spel was. De overheid had volgens hem de schietpartij in scene gezet om de wapenwetgeving te verstrengen. Hij beweerde ook dat president Bush "himself" achter de aanslagen van "nine-eleven" zat. 

Hoe dan ook: YouTube stond, samen met andere technologiegiganten, onder druk om iets te ondernemen. Eerder had Apple vijf van de zes podcasts van de man offline gehaald. Ook Spotify deed vorige week hetzelfde.

Ondertussen bijt Jones van zich af en spreekt hij van een cultuuroorlog. Hij ziet hierin een poging om de democraten terug aan de macht te krijgen. Hij blijft zijn "Infowars" streamen op zijn eigen Twitter-account. 

Maar voor hoe lang nog?

Meest gelezen