Videospeler inladen...

KU Leuven zet in op operatie red het grondwitloof en vriest zaden in

Wetenschappers van de KU Leuven verzamelen zaden van grondwitloof, om die voor de toekomst te bewaren in de diepvries. Want het aantal telers daalt zienderogen. "Het is vijf over twaalf", zeggen de bio-ingenieurs.

Sinds 2013 is grondwitloof opgenomen in de Vlaamse inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. "Brabants grondwitloof" is ook een beschermde naam. Maar toch gaat het aantal professionele telers sterk achteruit: er zijn er nog maar zo’n 50.  “Het is fysiek erg zwaar en dat spoort de jongere generatie niet echt aan om in de teelt te stappen”, zegt onderzoekster Yannah Cornelis van de KU Leuven. 

Wetenschappers van de KU Leuven zijn dezer dagen op pad om telers thuis te interviewen en om wat zaad te verzamelen, schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen. De ambitie is om zaden van zo’n 1000 soorten en ondersoorten onder te brengen in diepvriezers: een aan de KU Leuven van -80° en een back-up in de Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent. Want witloofzaad op kamertemperatuur behoudt maar een jaar of twee zijn kiemkracht.

Oproep: witloofzaad gezocht

In "De Ochtend" op Radio 1 deed onderzoekster Yannah Cornelis ook een oproep:  “Wij zijn echt op zoek naar zoveel mogelijk zaden. Heb je familie die witloof teelt of ben je zelf nog niet zo lang geleden gestopt, dan kun je ons contacteren op witloof@vlaamsbrabant.be.” De meeste professionele telers hebben zaad van vijf tot tien soorten en ondersoorten witloof, en dat wordt soms ook doorgegeven. Nu is het welkom in de zadenbank van de KU Leuven. Beluister het hele interview hierboven.

In de zaden"bibliotheek" wordt ook zaad van witloof van hydrocultuur ondergebracht (de goedkoperere variant die op grotere schaal wordt geteeld) en van wilde soorten uit Oost-Europa of het Midden-Oosten. “We hebben hier wetenschappelijke bedoelingen mee”, verduidelijkt professor Bram Van de Poel van de KU Leuven. “We doen bijvoorbeeld onderzoek hoe we verbeteringen kunnen aanbrengen aan de zaden, bijvoorbeeld om ze beter bestand te maken tegen droogte, iets waar we ons iets bij kunnen voorstellen in dit weer.” Daarna is het aan toekomstige telers om ermee aan de slag te gaan.

Grootouders

Voor Yannah Cornelis zit er ook een familiekantje aan het onderzoek. Haar grootouders teelden grondwitloof, maar helaas stopten ze ermee voor het witloofzaad zijn weg vond naar de databank van de kleindochter.

Meest gelezen