Spanning in Congo stijgt: ordediensten drijven betoging pro-Katumbi uiteen

In Lubumbashi, de op een na grootste stad van Congo en de hoofdstad van de provincie Haut-Katanga, heeft de politie betogers voor de terugkeer van oppositieleider Moïse Katumbi uiteengedreven. Volgens verschillende bronnen is daarbij ook geweld gebruikt. Katumbi zelf zit vast aan de Zambiaans-Congolese grens, waar hij al twee keer de toegang tot Congo is ontzegd. 

Volgens verschillende bronnen waren er vanmorgen vroeg verschillende betogingen om de onmiddellijke terugkeer van Katumbi te eisen. De ordediensten zouden onder meer in de lucht hebben geschoten om de betogers uiteen te drijven. Er is ook sprake van verschillende willekeurige arrestaties.

Lees verder onder de video.

De lokale autoriteiten geven geen enkele commentaar bij de gebeurtenissen in Lubumbashi van vandaag.

Hoe dan ook loopt de spanning in Congo andermaal op. Donderdag loopt de termijn af voor het indienen van de kandidaturen voor de presidentsverkiezingen in Congo. De autoriteiten lijken alles uit de kast te halen om te verhinderen dat Moïse Katumbi zijn kandidatuur indient. De oud-gouverneur van Katanga is vrij populair en wordt beschouwd als een van de tenoren van de oppositie tegen het bewind van president Joseph Kabila.

De voorbije dagen heeft Katumbi tot twee keer toe geprobeerd om naar zijn land terug te keren, maar hij is tegengehouden aan de grens met Zambia. Hij leeft al sinds 2016 in ballingschap in verband met een veroordeling wegens vastgoedfraude, een aantijging die hij overigens ontkent.

Ik wil ervoor strijden dat iedereen aan de verkiezingen kan deelnemen

Moïse Katumbi

"Ik wilde aanwezig zijn bij dit grote "rendez-vous" (de verkiezingen, nvdr.) dat verpest wordt door één man", haalt Katumbi uit naar Kabila in een videoboodschap. "Een man die geen vrede en geen democratie in ons land wil en zelf zijn kandidaten wil kiezen. Maar wij zullen dat niet aanvaarden."

Katumbi wil het daarbij niet laten. "Ik beroep mij op de Congolese grondwet en het Sylvesterakkoord van 2016", zegt hij. "Ik wil ervoor strijden dat iedereen aan de verkiezingen kan deelnemen. Wij gaan niet toestaan dat één man een volk verdrukt. Wij zijn met 80 miljoen Congolezen."

Lees verder onder de video.

Het Sylvesterakkoord van eind 2016 bepaalt dat president Kabila langer mag aanblijven na het aflopen van zijn tweede mandaat (20 december 2016), tot er geloofwaardige presidentsverkiezingen kunnen worden georganiseerd die een opvolger voor hem moeten aanduiden. Na veel getalm zijn die nu gepland voor 23 december, maar Kabila hult zich in stilzwijgen over de kandidaat die zijn partij naar voor zal schuiven.

Vorige week heeft Jean-Pierre Bemba, een ander zwaargewicht van de oppositie, wél zijn kandidatuur kunnen indienen. Bemba is nog maar pas vrijgelaten nadat het Internationaal Strafhof hem had vrijgesproken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Vanavond is bekendgeraakt dat oud-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe zich officieel kandidaat heeft gesteld. Verwacht wordt dat ook UDPS-leider Félix Tshisekedi zijn kandidatuur gaat indienen. 

Meest gelezen