Videospeler inladen...

Geen enkele vuilniswagen rijdt uit in Gent door spontane staking

De vuilnismannen en -vrouwen van afvalophaler Ivago hebben vanmorgen spontaan het werk neergelegd. Er is geen enkele vuilniswagen uitgereden. Er is dus voorlopig geen ophaling in Gent. Het personeel is vooral boos omdat het nu versneld afval moet ophalen dat een aantal weken is blijven staan. De bonden vinden de extra werkdruk in deze hitte onverantwoord.

In Gent is er elke zomer een paar weken geen ophaling van papier en karton. Normaal gezien is die er elke maand, nu is het al zes weken geleden. De maatregel is in het leven geroepen omdat veel personeelsleden in het begin van de zomer op vakantie gaan en ook veel burgers trekken dan naar het buitenland. Het verlaagt de werkdruk tijdelijk, maar sinds vorige week is Ivago herbegonnen met de ophalingen. Doordat die even stil lagen, hebben veel Gentenaars nu een berg papier en karton klaarstaan. Voor vuilnismannen wordt het werk dus zwaarder en dat is juist in deze weersomstandigheden onverantwoord, vinden de bonden. 

Nog onrust

Het zijn niet alleen de grotere volumes afval die bij de vuilnisophalers tot onrust leiden. Volgens de bonden wordt ook de bijzondere hitteregeling niet altijd correct gevolgd. Afvalophalers mogen vroeger stoppen met werken als het te heet is, maar blijkbaar wordt dat niet altijd goed geregistreerd. Sinds tien uur vanmorgen is er overleg maar voorlopig zonder resultaat. 

GFT, glas, karton en huisvuil blijven staan

Door de spontane staking is er voorlopig nergens ophaling in Gent. Veel mensen hebben hopen papier en karton buitengezet en in sommige wijken is er ook GFT-ophaling. Als de GFT-containers buiten blijven staan in het hete zomerweer, zal dat hier en daar wat geurhinder veroorzaken. Net zoals bij elke staking moeten burgers eigenlijk het afval dat niet opgehaald wordt terug in huis nemen. 

Bekijk hier de fragmenten uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen