Boeren zitten met bomvolle mestputten door droogte 

De varkenshouders in het Maasland trekken aan de alarmbel. Ze kunnen de mest al maanden niet uitrijden door de droogte, de grond is keihard. Ze vragen dat ze langer mest mogen uitrijden.

Varkenshouder Paul Aerts uit Dilsen-Stokkem kan erover meespreken. "Hier bij ons heeft het de laatste keer geregend op 13 mei, dus bijna vier maanden geleden. Normaal gezien kunnen we tijdens de zomermaanden weilanden bemesten en na de oogst van de gerst, de stoppelvelden. Maar de grond is zo hard dat we die mest niet kunnen inwerken. Ik zit al met een mestproductie van 4 maanden."

De varkenshouders zitten dus met bomvolle mestputten, en al die mest krijgen ze niet op een paar weken uitgereden. In principe hebben ze nog maar tot 1 september de tijd om dat doen.  En daarom willen ze een maand langer mest uitrijden.

Burgemeester Lydia Peeters (Open VLD) heeft de vraag intussen aan Vlaams minister van Landbouw Schauvliege (CD&V) gesteld. "Het mestdecreet voorziet dat er afwijkingen mogelijk zijn voor het uitrijden van mest als er uitzonderlijke weersomstandigheden zijn. En deze droogte is daar zeker een voorbeeld van. De minister heeft al laten verstaan dat ze dit wil bekijken en dat is goed nieuws voor de varkensboeren."

Meest gelezen