Vakbond na overleg met directie Ryanair: "Ze beseffen nog niet dat ze naar het personeel zullen moeten luisteren"

Een verzoeningspoging bij Ryanair heeft maandag niets opgeleverd. Dat laten de vakbonden weten. Vakbonden en directie zaten samen om de Belgische situatie te bespreken, maar er werd geen vooruitgang geboekt. "De wil om stappen te zetten, is er nog niet", reageert de christelijke vakbond.  De staking op 10 augustus gaat gewoon door.

De verzoening was een initiatief van de voorzitter van het paritair comité. Dat is een overlegorgaan met werknemers en werkgevers uit de sector. Vakbonden gingen met een Ryanair-directielid aan tafel zitten, maar zonder resultaat.

Volgens Anita Van Hoof van de socialistische vakbond kwamen er van de Ryanair-directie geen toezeggingen over bijvoorbeeld het respecteren van het Belgische arbeidsrecht of het erkennen van een syndicale delegatie binnen het bedrijf. "Ik heb de indruk dat ze alles op de lange baan willen schuiven", aldus Van Hoof.

Ook de christelijke vakbond ziet voorlopig weinig kansen op slagen. "De wil om stappen te zetten, was er niet vandaag", reageert Hans Elsen van de christelijke vakbond. "Ryanair beseft nog niet dat het naar zijn personeel zal moeten luisteren om uit dit conflict te raken."

Vakbonden liggen in heel Europa op ramkoers met Ryanair over arbeidsomstandigheden en de eis om vakbonden te erkennen. Op 10 september is er een nieuw overleg tussen de vakbonden en de directie.

Meest gelezen