Ziekenhuis Blankenberge wil weer eigen spoeddienst

In Blankenberge trekken het stadsbestuur en het ziekenhuis AZ Zeno aan de alarmbel. Zeno mag geen erkende spoeddienst hebben in Blankenberge, waardoor de ambulanciers naar andere ziekenhuizen moeten omrijden.

AZ Zeno Blankenberge heeft al vier maanden geen erkenning meer voor een gespecialiseerde spoedgevallendienst. Dat betekent dat de ambulanciers van de 100 nu naar de spoeddienst in Knokke-Heist, Brugge of Oostende moeten rijden.

Maar daardoor gaat er veel kostbare tijd verloren voor de patiënt én voor de ambulanciers, zegt directeur Frank Lescrauwaet van AZ Zeno. "Omdat de ambulance een grotere afstand moet afleggen, moeten patiënten bovendien meer betalen."

Uitzondering mogelijk? 

De oplossing is dat AZ Zeno toch weer een erkenning krijgt voor Blankenberge. Maar het ziekenhuis heeft al een gespecialiseerde spoedgevallendienst in zijn nieuwe campus in Knokke-Heist. En volgens de wet mag een ziekenhuis geen twee erkende spoedgevallendiensten hebben.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) weigert een uitzondering te maken. Ivan De Clerck, de burgemeester van Blankenberge, nodigt zijn partijgenote uit om de situatie eens ter plaatse te komen bekijken.

Meest gelezen