De hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU Federica Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif (archieffoto).
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Trump wil ook de EU tot nieuwe nucleaire onderhandelingen met Iran dwingen"

De druk op de Europese Unie opvoeren om net als de Verenigde Staten nieuwe onderhandelingen over een nucleair akkoord met Iran te vragen: dat is de ultieme bedoeling van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zegt VRT-correspondent in de VS Björn Soenens over de nieuwe Amerikaanse sancties die van kracht zijn.

De VS heeft het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 dan wel opgeblazen, voorlopig kan het land in het Midden-Oosten nog steeds op de steun van de Europese Unie rekenen die het akkoord wel handhaaft. De nieuwe sancties die de VS vandaag tegen Iran heeft uitgevaardigd, moeten precies daarin verandering brengen, zegt Soenens in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Behalve met sancties tegen Iran, dreigt de Amerikaanse president Donald Trump met sancties tegen (Europese) bedrijven die wél nog handel drijven met Iran. "Dat is meer dan een dreigement", zegt Soenens. "Hij bedoelt duidelijk: doe maar, maar het zal jullie pijn doen."

"Zijn ultieme bedoeling is om Iran onder druk te zetten. Dat land kan nu nog op de steun van de EU rekenen, maar uiteindelijk wil Trump de EU naar een punt drijven waarop het machtsblok net als de VS om nieuwe onderhandelingen over een nucleair akkoord vraagt."

De Amerikaanse sancties tegen Iran hebben nu al verregaande gevolgen. "Sinds Trump begin mei heeft aangekondigd dat de sancties er zouden komen, is de waarde van de Iraanse munt met de helft gedaald. Het land balanceert op de economische afgrond."

"Sowieso zijn er weinig sociale of politieke vrijheden, nu is er geen voedsel meer en heerst er waterschaarste. Het regime staat onder enorme druk om met Trump te praten. Het kan dat doen, maar momenteel is het gezichtsverlies te groot."

Beluister hier het volledige gesprek met Björn Soenens in "De wereld vandaag":

Meest gelezen