Blauwalgen gevonden in kanalen in Limburg

Er zitten nu ook blauwalgen in enkele kanalen in Limburg. Eind vorige week was er al een vermoeden en uit waterstalen blijkt nu dat het kanaal Bocholt-Herentals in Neerpelt en aan de Blauwe Kei in Lommel effectief besmet is. Ook het kanaal van Beverlo is aangetast.

De Vlaamse Waterweg heeft beslist dat er voorlopig niet meer gevist en gekajakt mag worden. En zolang de blauwalgen er zitten, mogen landbouwers er ook geen water meer uit het kanaal halen om hun velden te besproeien.

Vorige week werden er ook blauwalgen ontdekt in de plas in het natuurgebied De Sahara in Lommel, en eerder ook al in het Schulensmeer in Lummen. Mensen en dieren die in aanraking komen met blauwalgen kunnen last krijgen van een geïrriteerde huid.

Blauwalgen zien eruit als wier en komen bij warm weer wel vaker voor in stilstaand zoet water, maar in kanalen is dat vrij uitzonderlijk.

 

Meest gelezen