Christina Bianco: "Dat succes op YouTube opende een heel nieuwe wereld voor mij"

Vijf jaar geleden was er geen ontsnappen aan de als voortreffelijk omschreven stemmenimitatie van Christina Bianco. Op muziek van "Total eclipse of the heart" verbaasde de New Yorkse zangeres en comédienne in augustus 2013 vriend en vijand met imitaties van een 19-tal zanglijsters, onder wie Adele, Cher, Edith Piaf, Bette Middler en Gwen Stefani. Het filmpje op YouTube werd snel miljoenen keer bekeken en klokt momenteel af op bijna 8,5 miljoen views. "Het ziet er gewoontjes uit, zonder inspanning", aldus Bianco toen in een reactie op het succes, wat het begin werd van een wereldtournee die haar naar Groot-Brittannië en Australië bracht, en van regelmatige tv-optredens.

Christina Bianco: "Ik herinner me dat mijn moeder me, als ik aan het zingen was, er constant op wees van: "Zing nu toch eens met je eigen stem, in plaats van altijd de stem van die zangeres na te bootsen." Maar het was pas toen ik volwassen was dat ik inzag dat mijn stem een gebruiksvoorwerp was, dat die een talent was dat meer was dan maar een grappig intermezzo op een verjaardagsfeestje." (Broadway World, februari 2017)

"Zoals de meeste mensen publiceer ik video’s op YouTube voor mijn vrienden en familie. Of ook andere mensen die gaan bekijken, dat weet je nooit op voorhand. Wat het dan nog grappiger maakt is dat de video’s die het best scoren eigenlijk niet de beste, of althans niet mijn meest favoriete zijn. Ik kijk daar dan naar en denk: "Christina, hoe slordig ga je daar toch te werk! En die haren voor je gezicht! En het publiek dat zo luid reageert dat ik bijna niet te horen ben!" Maar tegelijkertijd dragen die onvolkomenheden ook bij tot het succes, krijgt het geheel iets magisch. Ik ben heel blij, want het heeft, ook al is het compleet toevallig gebeurd, echt wel meer mensen naar mijn shows doen komen. Niet alleen in de VS, maar ook in Groot-Brittannië en zelfs Australië." (Broadway World)

"Dat succes door de YouTubevideo’s heeft een heel nieuwe wereld voor mij geopend, waardoor de imitaties het belangrijkste in mijn leven werden. Iets waar ik vroeger nooit bij stilgestaan had dat zoiets kon gebeuren." (Musical Theater Review, juli 2017)

"Ik heb er nog altijd geen flauw idee van waarom die ene video plots viraal gegaan is. Had het te maken met de timing? Was het louter toeval? Je weet heus niet wat er gaat gebeuren, eens je die 'publiceer'-knop indrukt. Wat op zich ook wel fascinerend is aan YouTube, en aan heel het internet eigenlijk." (London Calling, mei 2015)

"Men denkt altijd dat ik elke stem kan imiteren, maar dat is niet zo. Als er een zekere schorheid aan de stem moet toegevoegd worden, dan wordt het al moeilijk voor mij. Zo blijft men me vragen om bijvoorbeeld Tina Turners stem na te bootsen, maar met die stem blijf ik worstelen." (Musical Theater Review)

"Sommige stemmen lukken vrij snel, omdat ik er al mijn hele leven mee geconfronteerd word. Zoals die van Judy Garland, of Julie Andrews, of Barbra Streisand. Die stemmen behoren als het ware tot het meubilair. Maar nieuwe stemmen, van tijdelijke popdiva’s, daar steekt meer werk in. Hoe hun stemmen écht klinken is niet zo makkelijk te vatten omdat ze op technologisch vlak vaak enorm bewerkt worden." (Broadway World)

"Mijn favoriete stem om na te bootsen is die van Celine Dion. Dat is altijd een grote uitdaging. Maar als het lukt, is de voldoening des te groter. Bovendien heeft ze van die unieke trekjes, in de manier waarop ze spreekt, waarop ze zingt, waarop ze bepaalde woorden uitspreekt. Tja, zulke maniertjes waar je toch wel werk in moet steken om ze zelf te kunnen toepassen." (Attitude, mei 2015)

"De manier waarop ik sommige personen in mijn shows imiteer, kan als een cartoon overkomen. Maar je mag niet vergeten dat het leven van sommige mensen vaak op een cartoon gelijkt. Hoe belachelijk iets is, het is steeds gebaseerd op iets wat in het echte leven gebeurt." (Backstage, februari 2015)

"Eigenlijk is een imitatie de ultieme vorm van vleierij. Het feit dat ik iemand nadoe, betekent dus dat ik een enorme fan van haar ben. Ook al lijkt het alsof ik van die persoon een karikatuur maak. Maar met die overdrijvingen probeer ik in te spelen op wat het publiek wil zien. En ja, dat is misschien niet altijd even vleiend om te zien. Maar ze moeten beseffen dat ik dat allemaal uit liefde doe." (Attitude)

Die liefde werd in augustus 2013 meer dan duidelijk door volgend optreden waarmee ze fenomenaal scoorde op YouTube:

Meest gelezen