Beyoncé Knowles en haar echtgenoot Jay-Z (archieffoto).

De "postpartum emotions" van Serena en de "Fat upper pussy area" van Beyoncé

Serena Williams en Beyoncé, supersterren, beiden 36 en net moeder, spreken in een en dezelfde week openlijk over de andere kant van bevallen en het moederschap. "Eindelijk oprechtheid bij supersterren", zegt vroedvrouw Flora Billiouw in “De wereld vandaag” op Radio 1.

In enkele dagen tijd hebben twee Amerikaanse celebrities openhartig gesproken over hun bevalling. Zangeres Beyoncé  vertelde in Vogue hoe ze een zwangerschapsvergiftiging kreeg, een keizersnede onderging en weken op de intensive care moest blijven.

Tennisster Serena Williams gebruikte Instagram om te getuigen dat ze geplaagd wordt door schuldgevoelens omdat ze er te weinig kan zijn voor haar dochtertje van 11 maanden. Ze vreest ook dat haar tenniscarrière lijdt onder “postpartum emotions” of postnatale emoties. De boodschappen van de prille moeders, allebei nu 36 jaar, kregen enorm veel lof op sociale media.

“My little FUPA”

Het meest opgemerkte citaat komt van Beyoncé in “Vogue”. Ze zegt: “But right now, my little FUPA and I feel we are meant to be.” De zangeres is fier over haar FUPA, de afkorting van “Fat upper pussy area”, zeg maar het licht geprononceerde onderbuikje.

Vroedvrouw Flora Billiouw hoort het de zangeres graag vertellen. “Supersterren die stellen dat ze ook maar gewone mensen zijn die bevallen, en tegelijk getuigen dat dat niet altijd goed verloopt. Beyoncé is een idool, een rolmodel, dat betekent heel veel voor mensen. Het is extra goed dat ze geen  horrorverhaal vertaalt, want daar hebben we ook niets aan.”

De bolle buiken van Instagram

Flora Billiouw is vroedvrouw bij het Brusselse “Wheel of Care” en ontmoet dagelijks zwangere vrouwen en jonge moeders. “Bevallen is nog te veel dat prachtige moment waar je naar uit kijkt. Te veel vrouwen leven op een roze wolk en donderen daar soms hard van af. Ze schrikken van de impact: het harde werken, alleen nog het kind voeden, om drie uur opstaan… Niet dat we de roze wolk helemaal moeten doorprikken. Het is goed dat mensen positieve gevoelens hebben. Maar al die posts op Instagram zijn vaak veel te mooi. De bolle buiken op sociale media geven een te fraai beeld. Over negatieve emoties lees je dan weer weinig. Bij onze prenatale consultaties proberen we dit wel te bespreken. Mensen willen immers te weinig denken aan de consequenties, ze willen het nog te vaak verdringen.”

Praten met moeder, schoonmoeder,…

“Wheel of care” is een jonge organisatie van Brusselse vroedvrouwen die thuiszorg bieden en aan huis komen met de fiets. Billiouw stelt in haar werk vast dat vrouwen vandaag te weinig praten over bevallen. En dat is net wat Serena Williams benadrukt in haar post op Instagram. Praten met familie en vrienden over de bevalling en het moederschap is een ontzettende steun voor haar. Flora Billiouw:  “Vroeger gebeurde dat veel meer: met moeder, schoonmoeder of vriendinnen. Zeker in Brussel waar veel vrouwen betrekkelijk geïsoleerd leven, vrouwen uit het buitenland, of zelfs uit Limburg of West-Vlaanderen. Veel van die vrouwen zijn erg op zichzelf aangewezen en hebben nood aan realistische informatie.”

Beluister hier het volledige gesprek met Flora Billiouw in "De wereld vandaag":

Meest gelezen