Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ethiopië sluit vredesakkoord met het OLF, de rebellengroep van de grootste bevolkingsgroep

In Ethiopië heeft de regering een akkoord bereikt met het Oromo Liberation Front, de rebellengroep van de grootste bevolkingsgroep van het land, de Oromo. Voor de nieuwe premier Abiy Ahmed is dat het tweede vredesakkoord op enkele weken tijd na dat met buurland Eritrea.

Volgens de staatstelevisie van Ethiopië zullen alle vijandelijkheden met het OLF meteen beëindigd worden. Het OLF zal voortaan zijn activiteiten voortzetten met politieke middelen. Een maand geleden had het OLF al een bestand aangekondigd.

Het akkoord is vandaag ondertekend in Asmara, de hoofdstad van buurland Eritrea, door vertegenwoordigers van de Ethiopische regering en Dawud Ibsa, de leider van het OLF die in ballingschap in Eritrea verblijft.

De Oromo vormen met bijna 40% de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië. Die wonen vooral in het centrum en het zuiden van het land. Bijna de helft van de Oromo zijn moslims, de anderen veelal christenen.

Traditioneel hadden de Oromo echter niets in de politieke pap te brokken, noch onder het keizerrijk, noch onder het communistische regime van dictator Haile Mariam Mengistu (1974-1991), toen de christelijke Amhara de plak zwaaiden over het land. In 1991 steunde het OLF het omverwerpen van Mengistu door het TPLF, het bevrijdingsfront van de noordelijke Tigray-minderheid, die nu nog aan de macht is. Snel daarop trok het OLF opnieuw in het verzet, tot vandaag dus.

Tweede vredesakkoord op enkele weken tijd

Nauwelijks enkele weken geleden sloot de Ethiopische premier Abiy Ahmed een vredesakkoord met buurland Eritrea. Dat maakte toen een einde aan een territoriaal conflict dat meer dan twintig jaar geduurd heeft.

Premier Abiy is pas sinds april aan de macht en heeft sindsdien een opvallende liberalisering doorgevoerd. Zo heeft hij Ethiopische dissidenten van allerlei pluimage uitgenodigd om terug naar het land te komen. Abiy heeft ook toegegeven dat Ethiopië zich voordien schuldig heeft gemaakt aan schendingen van de mensenrechten en wil de instellingen hervormen.

De twee vredesakkoorden zijn daarvan een voorbeeld, maar tegelijk is Abiy ook al ontsnapt aan een moordaanslag. Hij komt zelf uit het door Trigray gedomineerde EPRDF-front dat al sinds 1991 aan de macht is, maar is van Oromo-afkomst.

Meest gelezen