Rick Gates (links) - Paul Manafort (rechts)

Voormalig adviseur van Trump getuigt tegen Paul Manafort: "Ja, we hebben samen misdaden gepleegd" 

Een voormalige adviseur van het Trump-team heeft voor de rechtbank verklaard dat hij samen met Paul Manafort, de voormalige campagneleider van de Amerikaanse president, misdaden gepleegd heeft. 

"Heeft u samen met Paul Manafort misdaden gepleegd?" De vraag van de openbare aanklager gericht aan Rick Gates was duidelijk. "Ja", was het simpele antwoord van Gates. 

Een simpel, maar wel belangrijk antwoord. Op dit moment wordt in de Verenigde Staten het proces tegen Paul Manafort gevoerd, de voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump. Manafort staat terecht voor bankfraude en belastingontduiking. Hij zou samen met Gates 30 miljoen dollar hebben witgewassen. Rick Gates is een voormalig adviseur van het Trump-team.

Een akkoord met speciaal aanklager Robert Mueller

Maar Gates gooide het in februari op een akkoordje met Robert Mueller, de speciaal aanklager die onderzoekt of het campagneteam van de Amerikaanse president samenwerkte met Rusland om de verkiezingen te winnen. In ruil voor zijn verklaring zou hij tégen Manafort getuigen. Want nu dus gebeurde: Gates is kroongetuige op het proces. De zaak zelf houdt geen direct verband met het Ruslandonderzoek, maar door het op een akkoord gegooid te hebben, hoopt Mueller wel gevoelige informatie los te weken over wat er zich precies in het Trump-team afgespeeld heeft.

Gates verklaarde onder ede dat hij Manafort hielp door onder meer de herkomst van buitenlands geld te helpen verbergen, banken te misleiden om leningen te krijgen en de belastingen te ontduiken. Hij vertelde de 12-koppige jury ook dat hij de opdracht gekregen had om de buitenlandse rekeningen geheim te houden.

Tegelijk bekende Gates ook dat hij enkele honderdduizenden dollars van Manafort en enkele andere medewerkers van het Trump-team gestolen had door valse onkostennota's in te vullen.

De president volgt het proces met argusogen

Hoewel de zaak niet rechtstreeks verband houdt met het Ruslandonderzoek van Mueller of met Trump zelf, volgt de Amerikaanse president het proces hoogstwaarschijnlijk met argusogen. 

Vorige week tweette hij nog: "Als we terugblikken op de gechiedenis, wie werd er dan slechter behandeld: Alfonse Capone, de legendarische maffiabaas, moordenaar en publieke vijand nummer 1 of Paul Manafort, politiek medewerker, de lieveling van Reagan/Dole, die nu eenzaam opgesloten zit - hoewel veroordeeld voor niets? Waar is de Russische samenzwering?"

Meest gelezen