Groen Antwerpen wil LGBTI-thematiek beter bespreekbaar maken vanaf kleuterklas

Enkele dagen voor de start van de jaarlijkse Antwerp Pride heeft de Antwerpse afdeling van Groen een "regenboogplan" gelanceerd waarmee het naar de verkiezingen trekt om de rechten van holebi's, transgenders en interseksuelen (LGBTI) in de toekomst nog beter te kunnen garanderen. De focus ligt op jeugd en onderwijs, de strijd tegen discriminatie en geweld en het stimuleren van internationale solidariteit. Een van de opvallendste voorstellen is het ondersteunen van scholen en leerkrachten om de LGBTI-thematiek (beter) bespreekbaar te maken vanaf de kleuterklas.

De voorbije maanden en jaren leek N-VA zich in Antwerpen te profileren op de verdediging en verbetering van LGBTI-rechten, maar volgens Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien is het "regenboogplan" daar geen reactie op.

"Wij moeten ons echt niet meer bewijzen op dit vlak: we hebben zowel vanuit de oppositie als toen we in de regering zaten steeds op de eerste rij gestaan om te vechten voor de rechten van holebi's en transgenders", zegt hij.

"Nu willen we van Antwerpen nog meer een stad maken waar iedereen zichzelf kan zijn. Voor ons is dat een coherente strijd tegen elke vorm van discriminatie, of het nu rond seksuele geaardheid of bijvoorbeeld migratieachtergrond is. Het heeft geen zin om minderheden tegen elkaar op te zetten zoals anderen doen."

Regenboogbeleid in scholen

Groen wil in Antwerpen onder meer een "regenboogbeleid" in scholen, allerhande (jongeren)organisaties met politie en OCMW samenbrengen rond de LGBTI-thematiek, een discriminatiemeldpunt, praktijktesten rond discriminatie op de woon- en arbeidsmarkt, genderinclusieve sportinfrastructuur en aandacht voor de specifieke situatie van mannelijke en transgender sekswerkers.

Antwerpen zou ook meer gebruik moeten maken van haar internationale connecties, klinkt het, bijvoorbeeld door in de Russische zusterstad Sint-Petersburg opgepakte LGBTI-activisten te steunen.

Op de Antwerpse Groen-lijst zou overigens zowat 20 procent van de kandidaten een LGBTI-achtergrond hebben.

Meest gelezen