Videospeler inladen...

Grootste bosbrand ooit in Californië woedt ten noorden van San Francisco

Twee bosbranden in het Mendocino National Forest zijn uitgegroeid tot de grootste bosbrand die ooit in Californië heeft gewoed. Meer dan 1.100 vierkante kilometer kurkdroge natuur is al in de as gelegd en zo'n 4.000 brandweerlieden bestrijden het vuur.

Duizenden mensen zijn op de vlucht voor het vuur dat zich razendsnel verspreidt. Tot nu toe zijn 75 woningen vernield, 11.000 gebouwen zijn bedreigd. Twee brandweerlui en vier inwoners kwamen om. Meer dan 38.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

De bosbranden hebben intussen zowat de omvang van de immense stad Los Angeles. Amper een derde van de vuurzee  is onder controle. En het ziet er niet naar uit dat de 4.000 brandweerlieden die de brand bestrijden het vuur snel zullen kunnen blussen, want de temperatuur kan de komende dagen stijgen tot 43 graden in Noord-Californië.  Er waait ook een krachtige wind die de vlammen verder aanwakkert.

Ook het leger helpt de branden te bestrijden. Tweehonderd soldaten zijn ingezet en 140 specialisten uit Australië en Nieuw-Zeeland hebben een speciale opleiding gekregen over het gebied waar de branden woeden. Zij zullen de plaatselijke brandweerlui bijstaan. Die proberen het vuur tegen te houden, zodat het niet over een bergkam raast. Als dat toch zou gebeuren, zouden nog eens duizenden mensen hun woning moeten verlaten.

De bosbrand ten noorden van San Francisco ontstond meer dan twee weken geleden toen een aanhangwagen met een platte band werd weggesleept. De velg raakte de grond en daardoor ontstonden enkele vonken. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen