Heidebrand legt vergeten baken uit WO II bloot in Ierland

Aan de oostkust van Ierland is een vergeten baken uit WO II ontdekt na een heidebrand. Dat meldt RTÉ. Het gaat om een formatie stenen die het woord "EIRE" vormt en die bommenwerpers moest waarschuwen dat ze over een neutraal land vlogen.

Een heidebrand in Bray Head aan de oostkust van de republiek Ierland heeft enkele dagen geleden een opmerkelijk historisch artefact blootgelegd: een baken uit WO II dat bommenwerpers duidelijk moest maken dat ze Ierland naderden.

Officieel was Ierland neutraal tijdens WO II. Om dat principe kracht bij te zetten, liet de regering meer dan 80 bakens oprichten aan de kust. Daarbij krasten werklui grote en brede letters in de grond die ze met stenen invulden. Samen vormden ze telkens het woord "EIRE" of Ierland in het Iers.

Vele van die bakens bestaan vandaag nog steeds en op sommige plekken zijn ze netjes gerestaureerd. Het baken in Bray Head was evenwel in de vergetelheid beland omdat het door een dikke laag begroeiing was bedekt. Die ging in rook op door de heidebrand waarna een helikopter van de politie de letters vanuit de lucht ontdekte.

Volgens een woordvoerder van de politie kwamen de bakens vooral aan de westkust voor. Aan de oostkust waren ze veeleer zeldzaam. Ze droegen telkens een nummer van een bijhorende uitkijkpost. Het baken in Bray Head kreeg het nummer 8.

Geallieerde piloten hadden vaak een lijst met de uitkijkposten en hun nummers zodat ze op basis van de bakens konden navigeren. In de feiten was Ierland immers "welwillend neutraal" waarbij het land de geallieerde legers af en toe een handje hielp.

Meest gelezen