AFP or licensors

Aanslagen Al Qaeda op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania herdacht

In Kenia en Tanzania zijn de aanslagen van 20 jaar geleden op de Amerikaanse ambassades herdacht. Dat was het eerste spraakmakende visitekaartje van de terreurgroep Al Qaeda, met 224 doden en 5.000 gewonden.

Chaos, paniek, bebloede en verbrande lichamen, een totale ravage. Het was de 9/11 van Afrika, een blauwdruk van wat drie jaar later in de Verenigde Staten zou gebeuren. Op 7 augustus 1998 reden twee vrachtwagens met springstoffen zowat tegelijk in op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam. In de drukke kantoorwijk van Nairobi vielen de meeste doden, vooral Kenianen. In Dar es Salaam stond de ambassade verder van het centrum en bleef de tol beperkt tot 11 doden en 85 gewonden. (lees verder onder de foto)

De Amerikaanse ambassade in Nairobi twee dagen na de aanslag

Terreurgroepen Al Qaeda en de Egyptische jihadisten eisten de aanslagen op. Meesterbrein Osama bin Laden wilde zowel wraak voor de Amerikaanse inmenging in Somalië als de VS meeslepen in de oorlog in Afghanistan. De volgende jaren zouden nog honderden Kenianen omkomen bij aanslagen van die andere terreugroep Al Shabaab. Maar 7 augustus blijft een symbolische datum, als de dag waarop de wereld bin Laden leerde kennen.

Plechtige herdenking

In zowel Nairobi als Dar es Salaam werden plechtige herdenkingen gehouden. In de Keniaanse hoofdstad sprak Amerikaans ambassadeur Robert Godec overlevenden en de families van gestorvenen toe. Zijn vrouw Lori werkte ten tijde van de aanslag zelf op de ambassade en raakte verlamd bij de explosie.  

Ambassadeur Godec geeft een toespraak aan het herdenkingsmonument in Nairobi
AFP or licensors

Meest gelezen