Bruce Dickinson op het podium van Graspop eerder deze zomer
Chris Stessens

Iron Maiden-frontman (en Belgische publiekslieveling) Bruce Dickinson wordt 60: vier weetjes en drie nummers

Verjaardagskaarsen in metalland: Iron Maiden-frontman Bruce Dickinson wordt vandaag 60. De Britse groep is na negen passages op metalfestival Graspop uitgegroeid tot een van de absolute lievelingen van de Belgische metalfans, ook al ging Dickinsons parcours bij de band niet altijd over rozen. Wie is Bruce Dickinson en welke nummers van Iron Maiden zitten er in ons collectief geheugen? Wij lijsten het voor u op.

1. Niét de eerste (en enige) Iron Maiden-frontman

"Iron Maiden is zonder twijfel één van de grootste metalbands aller tijden. En Dickinson is de zanger die de groep naar een hoger niveau heeft gestuwd", vertelt Pieter-Jan Symons van metaldj's "Goe vur in den otto" op Studio Brussel. "Ook al is hij niet altijd de makkelijkste jongen geweest in de band. Maar met de leeftijd komt de wijsheid en de rust."

"Dickinson is pas na de eerste twee platen bij Iron Maiden gekomen, in 1981. Dat was op uitnodiging van bassist Steve Harris. Drie zangers waren hem toen al voorgegaan, maar pas na de komst van Dickinson is Iron Maiden met de grote jongens gaan meespelen. Meer nog: ze hebben mee de lijn uitgezet voor heavy metal als genre. Voor Iron Maiden maakte vooral Black Sabbath het mooie weer. Zij klonken stevig, donker en traag. Iron Maiden heeft aan de heavy metal definitief een melodische toets gegeven."

2. Kleurrijk figuur, letterlijk en figuurlijk

Dickinson is zoals het een frontman betaamt een kleurrijk figuur. "Hij durfde zich in het verleden op het podium in extravagante outfits met pluimen te hullen, en hij heeft wel eens een pruik gedragen", aldus Symons. "Hij is ook nog steeds bijzonder energiek: bij de start van elke show komt hij als een bezetene het podium op gelopen en tijdens het optreden maalt hij ook de nodige kilometers af."

Naast het podium is Dickinson misschien niet altijd wat je van een muzikant kan verwachten. Zo heeft hij in de jaren 80 nog op hoog niveau geschermd. Hij heeft zelfs meegedaan aan de kwalificaties van de Olympische Spelen, waarvoor hij zich maar op een haar na niet kon plaatsen.

3. Piloot in zijn vrije tijd én op het podium

Naast muziek heeft Dickinson nog een passie: vliegen. Hij is piloot en heeft zijn eigen onderhoudsbedrijf voor vliegtuigen. Dickinson zit geregeld zelf aan de vliegknuppel, voor vluchten tussen Engeland en IJsland. En zijn vliegkunsten worden ook soms op het podium uitgespeeld. Zo verscheen hij op de voorbije editie van Graspop nog met een ouderwetse pilotenmuts (zie foto bovenaan).

"Bij een vorige tournee werd Dickinson opgevoerd als piloot die met het Iron Maiden-vliegtuig zijn band van show naar show vloog", vertelt Symons. Die Boeing kreeg trouwens de bijnaam "Ed Force one", naar de Iron Maiden-mascotte Eddie.

4. Zingen na kanker

Bij Dickinson werd in 2014 een tumor gevonden in zijn mond. Het verdict: tongkanker. Na een intensieve behandeling met chemo en bestralingen werd hij in 2015 genezen verklaard. Sinds dat korte intermezzo is hij met Iron Maiden weer volop aan het touren. "En ik denk dat hij na zijn herstel nog wel even mee kan, nog een tiental jaar zelfs", meent Symons.

Iron Maiden is een graag geziene gast op metalfestival Graspop. De groep heeft een band met België: begin jaren 80 was het de eerste plek buiten Groot-Brittannië waar ze voet aan de grond kregen. Ook de voorbije editie waren ze een van de headliners in Dessel. Na negen concerten heeft Iron Maiden er de status van huisorkest gekregen.

"Ze waren in grote doen.  Ze houden zich al even aan aan vast stramien: een plaat uitbrengen, wat festivals spelen, daarna de zaaltournee en daarna nog een reeks best-of-concerten op festivals. Daar waren we deze zomer aan toe. Een fantastische show, en Dickinson zelf was goed bij stem. Stevig uithalen in de hoge noten: dat kan hij nog steeds", aldus Symons.

Beluister hier het volledige gesprek op Studio Brussel

Drie nummers van Iron Maiden die u ongetwijfeld kent

Meest gelezen