© Sergejs Rahunoks - creative.belgaimage.be

Meer boeken beschikbaar voor mensen met leesbeperking

Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters schrapt de auteursrechten voor boeken voor wie slecht ziet of een andere leesbeperking heeft.

“Ook wie slecht ziet, dyslexie of een andere leesbeperking heeft, moet kunnen genieten van de culturele rijkdom van boeken, kranten en tijdschriften”, vindt minister van Economie en Consumenten Kris Peeters. Het omzetten van tekst naar braille, grootletterdruk of luisterboeken is een dure en tijdrovende bezigheid. Door de boeken vrij te stellen van auteursrechten krijgen organisaties als de Brailleliga of Luisterpunt een duwtje in de rug. De ministerraad heeft de maatregel al goedgekeurd.

Geert Ruebens van Luisterpunt is tevreden met de beslissing, die ingaat op eisen van de Europese Unie en Unesco.

  • Er zullen meer boeken toegankelijk worden gemaakt via braille of luisterapplicaties als Daisy (cd-rom), omdat de toestemming van de uitgever of de auteur niet langer nodig is - maar wel enkel voor erkende organisaties.
  • Ook zonder materiële drager zullen slechtzienden boeken en kranten kunnen downloaden of raadplegen via streaming. 
  • Het leesmateriaal is voortaan niet enkel bestemd voor blinden, maar ook voor mensen met dyslexie, afasie, MS...
  • Ten slotte is ook een doorgedreven internationale samenwerking mogelijk, waardoor mensen in Vlaanderen luister- of brailleboeken kunnen ontlenen in andere landen en in andere talen.

Luisterpunt  telt 6000 leden. Elk jaar worden 1000 nieuwe boeken ingelezen en 200 boeken in braille omgezet. Het aantal braillelezers groeit niet meer.

Bekijk hier onder hoe Dimitri Leue zijn kinderboek "Boom-Boom" inleest voor Luisterpunt.

Meest gelezen