N-VA wil ziekenfondsen strenger aanpakken voor onterecht betaalde uitkeringen

Regeringspartij N-VA wil ziekenfondsen strenger aanpakken wanneer zij uitkeringen onterecht hebben uitbetaald. Dat schrijft De Tijd. Zo moeten de boetes hoger en moeten de ziekenfondsen de kosten voortaan ook volledig op zich nemen als ze zelf een fout hebben gemaakt, vindt de N-VA. 

Wanneer ziekenfondsen door hun eigen fout een te hoge uitkering uitbetalen, dan mogen ze dat bedrag niet terugvorderen bij patiënten. Nu komt het RIZIV nog deels tussen in de kosten. "Maar dat is weinig responsabiliserend", zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. "Als de ziekenfondsen zelf fouten hebben gemaakt, moeten ze zelf voor de kosten opdraaien, zodanig dat de belastingbetaler niet moet betalen voor de fout van het ziekenfonds."

Wanneer de fout te wijten is aan de zieke zelf - bijvoorbeeld omdat die zijn gezinstoestand niet correct heeft doorgegeven - dan heeft het ziekenfonds de wettelijke opdracht om die uitkering terug te vorderen. "Ziekenfondsen krijgen zelfs een bonus van het RIZIV als ze een onterechte uitkering terugvorderen. Maar als ze dat niet of te laat doen, kan het RIZIV nog altijd tussenkomen. Dat is de wereld op zijn kop. Ook dan moeten de ziekenfondsen een groter deel zelf ten laste nemen", vindt Valerie Van Peel.

Ook de boetes voor ziekenfondsen moeten omhoog, zegt de N-VA. "Een ziekenfonds kan een boete krijgen als ze aan de wettelijke opdracht om terug te vorderen niet voldoen of als ze proberen om een bonus te krijgen op iets dat ze helemaal niet hebben teruggevorderd. Maar die boetes zijn enorm laag, tot 250 euro. We willen dat optrekken naar de helft van het bedrag dat ze zouden moeten terugvorderen."

Na de zomervakantie dient de N-VA een wetsvoorstel in om het systeem in die zin aan te passen.

Meest gelezen