David Legreve

Nieuw statistisch model voorspelt of u de eindmeet van de Dodentocht haalt

Een onderzoeker van de UGent heeft een statistisch model ontwikkeld dat voorspelt of en waar of wanneer deelnemers aan de Dodentocht in Bornem zullen opgeven. Ze deed dit op basis van deelnemersgegevens van de voorbije edities.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het weer zover: dan vindt in en rond Bornem in de provincie Antwerpen de jaarlijkse Dodentocht plaats. Duizenden deelnemers leggen daarbij te voet een tocht van 100 kilometer af, dit al voor de 49e keer.

Lang niet iedereen haalt de eindmeet. Gemiddeld 40 procent van de deelnemers geeft onderweg op. Bio-ingenieur Steffie Van Nieuland van de UGent heeft nu een nieuw statistisch model ontwikkeld dat voorspelt wie de tocht zal uitwandelen en wie niet.

Al enkele jaren dragen de deelnemers een zendertje zodat vrienden en familie hen online kunnen volgen. Van Nieuland heeft die gegevens van 6 opeenvolgende edities verzameld en geanalyseerd om zo een "gemiddelde" Dodentocht te simuleren.

Startsnelheid

Uit het model van Van Nieuland blijkt dat het weer de slaagkansen niet echt beïnvloedt. De startsnelheid maakt wel een verschil. Wie sneller start, heeft meer kans om de eindmeet te halen. Dat geldt ook voor wie een gemiddelde wandelsnelheid van minstens 5 kilometer per uur aanhoudt.

Vrouwen lijken sneller op te geven dan mannen. 47 procent van de vrouwen haakt af, terwijl slechts 37 procent van de mannen vroegtijdig opgeeft. Bij die cijfers plaats Van Nieuland wel een belangrijke kanttekening: vrouwen zijn ondervertegenwoordigd. Tussen 2009 en 2014 waren ze goed voor amper 23 procent van de deelnemers. Dit kan de statistieken scheeftrekken.

Leeftijd

Voorts speelt de leeftijd van de deelnemers een rol. Jongere mensen starten dan wel sneller (wat op zich dus positief is), maar ze vallen ook sneller af. Oudere deelnemers houden het langer vol, mogelijk omdat ze beter zijn voorbereid.

De resultaten van het onderzoek van Van Nieuland zijn verschenen in Eos. Haar model zou een internationale primeur zijn op vlak van massaevenementen van dit kaliber.

Meest gelezen