Videospeler inladen...

Iran weigert te praten met "mes op de keel" nu nieuwe VS-sancties van kracht zijn

Sinds 6 uur Belgische tijd is een nieuwe reeks Amerikaanse economische sancties tegen Iran van kracht geworden. Een gevolg van de beslissing van de Verenigde Staten om uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen, drie maanden geleden. Teheran weigert intussen om te praten over een nieuw akkoord zoals de Amerikaanse president Donald Trump voorstelt. 

In 2015 bereikten de nucleaire machten van de wereld een akkoord met Iran: in ruil voor een bevriezing van het nucleaire programma werden de internationale sancties tegen het Iraanse regime opgeheven. Al in zijn presidentiële campagne van 2016 hekelde Donald Trump dat akkoord als "vreselijk eenzijdig".

Enkele maanden geleden voegde hij de daad bij het woord en trok zijn land terug uit het nucleaire akkoord. En sinds vanmorgen 6 uur Belgische tijd is een eerste reeks economische sancties tegen Teheran in werking getreden. Het gaat onder meer om blokkeringen van financiële transacties en de import van grondstoffen en sancties op aankopen binnen de autosector en de commerciële luchtvaartsector.

President Trump wil met de sancties "maximale economische druk" zetten op Iran om te onderhandelen over een nieuw akkoord over de Iraanse kernplannen en om de politieke inmenging van Teheran in de rest van het Midden-Oosten te doen veranderen.

"Het mes op de keel"

De Iraanse president Hassan Rouhani weigert intussen om met Washington te praten over een nieuw nucleair akkoord zolang Amerika hem "het mes op de keel zet".

Hij noemt de sancties "psychologische oorlogsvoering". "We zijn altijd voorstander van diplomatie. Maar gesprekken vragen om eerlijkheid", aldus Rouhani gisteravond in een televisietoespraak.

Volgens de Iraanse president dient de oproep van Trump tot nieuwe directe onderhandelingen alleen voor "binnenlandse doelen in het licht van komende Amerikaanse verkiezingen, en om in Iran chaos te veroorzaken".

Europa "betreurt" Amerikaanse sancties

De Amerikaanse president Trump zet ernstige druk op andere landen om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Europa betreurt alvast de beslissing van de VS om Iran nieuwe economische sancties op te leggen. Volgens de Europese ministers van Buitenlandse Zaken werkt de nucleaire deal van 2015 wel degelijk.

Een tweede reeks Amerikaanse sancties tegen Iran zou vanaf begin november in werking treden. Die sancties moeten vooral de Amerikaanse oliesector en de centrale bank viseren.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen