Videospeler inladen...

Vakbonden en directie bij Ivago Gent bereiken voorakkoord

Bij Ivago, de Gentse afvalintercommunale, hebben directie en bonden een voorakkoord bereikt. De vakbonden leggen het morgenvroeg voor aan de afvalophalers.

De vuilniszakken blijven nog zeker tot donderdag tegen de gevels staan in Gent. Het sociaal overleg leverde dinsdagavond niets op, maar vanmiddag zijn bonden en directie na een vergadering van meer dan drie uur tot een voorakkoord gekomen. Om 7 uur morgenvroeg leggen de bonden dat akkoord voor aan hun achterban. Dan wordt duidelijk of er nog verder gestaakt zal worden of niet.  In de tekst staat onder meer dat er nieuwe regels komen voor wie het afval gaat ophalen, en dat er een speciaal opleidingstraject komt voor de directie.

"Vooral rond het traject van wederzijds respect hebben we geprobeerd om een traject uit te tekenen wat voor iedereen aanvaardbaar zou kunnen zijn", zegt Dirk Van Himste van ACOD. "Er moeten normen komen voor de mensen die het zware werk moeten doen op de straat. En de directie moet vooral coaching krijgen op het vlak van sociale vaardigheden. Morgen zullen we voelen wat er op de werkvloer leeft en of onze mensen dit goedkeuren. Maar voor ons is deze tekst aanvaardbaar en verdedigbaar."

Er wordt al sinds maandag gestaakt bij Ivago. De afvalophalers vragen om  een aangepaste dienstregeling bij extreem hoge temperaturen, en ze willen versterking voorzien bij inhaalrondes. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) en schepen Tine Heyse (Groen), voorzitter van de Raad van Bestuur van Ivago, zijn niet in het land.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen