Videospeler inladen...

Correspondent in Lombok na aardbeving: "Hotellobby's zitten vol met rugzak­toeristen die eiland niet kunnen ontvluchten"

Op het Indonesische eiland Lombok loopt het dodental na de aardbeving van zondag alsmaar verder op. Duizenden toeristen worden nu geëvacueerd, maar de schade is enorm. Intussen worden er nog steeds zware naschokken geregisteerd. "Ik ben op plaatsen geweest waar mensen zeggen dat er nog mensen onder het puin bedolven zijn", zei NOS-correspondent Michel Maas, die ter plaatse was, in "De ochtend" op Radio 1.

Officieel zijn er bij de aardbeving van zondag nu al zeker 105 mensen omgekomen en zijn er 236 zwaargewonden. Volgens NOS-correspondent Michel Maas, die in Lombok is, ligt het noorden van het eiland zowat geheel in puin. De meeste huizen zijn ingestort of onbewoonbaar en mensen slapen in de openlucht omdat ze te bang zijn om hun huizen binnen te gaan. Er waren gisteren en vannacht overigens nog altijd naschokken met een magnitude van meer dan 5.

"Alle huizen zijn ofwel verwoest ofwel zo zwaar beschadigd dat ze elk moment kunnen instorten", zegt Maas. "En de ambulances rijden nog altijd af en aan. Ik ben op plaatsen geweest waar mensen zeggen dat er nog altijd mensen bedolven zijn onder het puin, maar er werd nog niet gezocht. Ik heb niet de indruk dat ze het gevoel hebben dat er nog overlevenden gevonden zullen worden."

Het is ook niet duidelijk hoeveel mensen er nog vermist worden, omdat veel bewoners zijn weggetrokken naar veiligere gebieden, waar ze onderdak vinden bij vrienden, familie of onbekenden. Solidariteit tussen mensen in nood is in Indonesië vaak erg groot en het valt Maas op dat veel voedsel dat wordt aangevoerd, afkomstig is van particulieren en veel minder van de overheid.

Er zijn wel veel reddingswerkers aanwezig, maar die kunnen zonder groot materieel niet zoveel uitrichten. Het valt Maas overigens op dat de coördinatie tussen de hulpdiensten, het Rode Kruis en het leger erg moeizaam en erg bureaucratisch verloopt.

Er worden echter ook nog altijd mensen levend teruggevonden, maar ook dan is er een probleem. De lokale ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd en op sommige plaatsen worden mensen op bedden in de openlucht verzorgd. De overheid geeft toe dat er een tekort is aan medisch personeel en materiaal, maar dat zou nu in allerijl worden aangevoerd vanuit andere eilanden.

Beluister hier het gesprek met Michel Maas in "De ochtend"

(lees verder onder de grafiek)

Videospeler inladen...

Toeristen proberen Lombok te verlaten

Intussen zijn al wel duizenden toeristen geëvacueerd uit de kleine Gili-eilandjes voor de kust van Lombok. De meesten zitten echter nog altijd vast in de hoofdstad Mataram, omdat de vluchten vanuit Lombok volgeboekt zitten. De hotels zitten overvol, ook al omdat een aantal hotels vol barsten zitten en dus onveilig zijn. De luchthaven van Mataram is echter wel 24 uur per dag open en er worden extra vluchten ingelast. "Maar omdat zoveel toeristen Lombok willen ontvluchten, zijn alle vluchten volgeboekt", zegt Maas. "Daardoor raken veel toeristen niet weg. Ze moeten een plaats zien te vinden om te slapen. Sommige hotels zijn gesloten, omdat er scheuren in het gebouw zijn. Ik zit zelf in een hotel waar de vergaderruimtes gebruikt worden om mensen te slapen te leggen. De lobby's van de hotels zitten vol met mensen die met hun rugzak gevlucht zijn uit de Gili-eilanden."

Het zwaarst getroffen is echter de lokale bevolking zelf. De meeste inwoners van Lombok zijn vaak erg arm en zij kunnen nergens naartoe. Velen van hen zijn nu hun huis en bezittingen kwijt. Er zouden zeker 20.000 mensen dakloos zijn. Wegens de enorme schade zal het toerisme op het eiland niet zo snel hervatten en ook dan drogen de inkomsten op. Lombok was de voorbije jaren net ontwikkeld als nieuw brandpunt voor toeristen naast Sumatra, Java en Bali en die plannen liggen nu voorlopig in duigen.

De aardbeving van zondag heeft ook de naburige eilanden Bali en Sumbawa getroffen. Op Bali zouden er zeker twee doden zijn gevallen en zijn een aantal huizen beschadigd. Van Sumbawa, het eiland ten oosten van Lombok, is er weinig of geen nieuws, ook al omdat er weinig toeristen zijn. Omdat Sumbawa dichter bij Lombok ligt dan Bali, zijn er daar mogelijk ook slachtoffers en schade te verwachten.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen