Ondergrond Kempen zeker 370 miljoen jaar oud

In Mol zijn ze bijna drie jaar geleden gestart met boringen in de ondergrond om van daaruit water op te pompen voor warmte en elektriciteit. Die boringen zijn nu klaar, en dat heeft de onderzoekers ook heel wat geleerd over wat er op 4 kilometer diepte zit.

Verwarming en elektriciteit uit aardwarmte

Het onderzoekscentrum VITO liet op haar terrein drie putten boren, de diepste gaat tot meer dan 4 kilometer in de bodem. Het is de bedoeling om uit de ondergrond warm water op te pompen, dat dient voor de verwarming bij de VITO zelf, maar ook bij de buren, het SCK en Belgoprocess. Met die warmte zal ook elektriciteit worden opgewekt. Het afkoelde water verdwijnt dan weer in de bodem. Om dat allemaal te regelen, wordt er momenteel boven de grond een geothermiecentrale gebouwd, de eerste in de Benelux. Ze moet in oktober klaar zijn.

Ondergrond

Bij de boringen hebben de onderzoekers trouwens ook nog wat opgestoken over de Kempense ondergrond. "Door zo diep te boren zijn we gestoten op zandsteen van zeker 370 miljoen jaar oud", vertelt Ben Laenen van de VITO. "Het is de eerste keer dat we die lagen ook hebben aangeboord in het hart van de Kempen. We zien dat ze toch verschillen van wat we hier tot nu toe kenden. Misschien is de zandsteen zelfs ouder, dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen".

Deze boringen en de geothermiecentrale zijn een proefproject. Als het succes heeft, kan het principe worden toegepast om de hele Kempense regio te voorzien van duurzame warmte en elektriciteit door middel van aardwarmte.

 

Meest gelezen